We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zaposlovanje: Kaj je treba vedeti o milenijcih?

15 3 3
12.09.2018

Milenijci, rojeni med letoma 1980 in 2000, so generacija z najvišjo stopnjo izobrazbe, hkrati pa imajo najnižjo povprečno plačo in najvišjo stopnjo brezposelnosti. Veliko jih še vedno živi pri starših in so generacija, ki se najpogosteje seli v tujino. Zanje velja, da so pogosto bolj liberalni od svojih predhodnikov, bolj odprti za drugačnost.

V različnih študijah in člankih lahko preberemo, da generacija milenijcev zelo pogosto menja službo, saj je težko zadovoljiti njihova običajno previsoka pričakovanja. Hkrati lahko zasledimo, da so to običajno optimistični in predani zaposleni, ki so predvsem dobri timski delavci, bolj osredotočeni na kariero in manj na to, da bi si oblikovali družino. To so običajno lastnosti, ki jih danes večina delodajalcev sprejema z odprtimi rokami.

Podjetnik Ivo Boscarol, ki ima v Pipistrelu zaposlene večinoma mlajše od 35 let, je o milenijcih pred časom dejal: "To so mladi, ki ne tečejo, ampak skačejo, gledajo naprej in jih ne zanima, kaj je bilo včeraj. Imajo možgane, ki delajo 300 na uro".

Do leta 2020 bodo milenijci predstavljali več kot tretjino kadrov na trgu dela, na katerega so vstopili ravno v času globalne recesije z rekordno brezposelnostjo mladih, hitreje spreminjajočimi se poslovnimi cikli in naraščajočim povpraševanjem po novih kompetencah.

Večina milenijcev se zaveda, da imajo pred sabo karierni........

© Večer