We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vesna Kaloh: "Pri nas nič ne boli"

18 0 0
13.06.2018

Če se malce pošalim, kot kaže, pacientov ni strah priti v vašo ordinacijo?

"Ortodonti imamo prednost pred zobozdravniki, k nam je veliko laže priti brez strahu, ker nič ne boli in nič ni urgentno (smeh)."

Kdaj je čas za prvi pregled pri vas?

"Mlade k nam večinoma napotijo zobozdravniki, velikokrat niti ne vedo, zakaj, ali pa pridejo, ker jim kak zobek štrli, a to običajno niti ni pravi razlog za aparat. Naše paciente bi lahko razdelila v dve skupini; enim pomagamo pri odpravljanju funkcionalnih težav, drugim popravimo estetske nepravilnosti. Oboje je pomembno. Če nekoga zelo moti, da mu zob štrli, mu bo odprava te estetske pomanjkljivosti ogromno pomenila. Ko pa gre za funkcionalne nepravilnosti, je zdravljenje pomembno ne le zaradi tega, da bomo zobe laže čistili in jih s tem dlje ohranili, ampak tudi zato, da bomo imeli pravilen ugriz in bomo hrano lahko bolje prežvečili, da ne bo raznih vnetij, kar pomembno vpliva na naše splošno zdravje in počutje. Dokazana je namreč povezava med nezdravimi zobmi in kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, infarkt, prezgodnji porod, pogosti bronhitisi."

Koliko je star vaš najmlajši pacient?

"Prvi sistematski pregledi otrok so pri tretjem letu starosti in takrat tiste, ki imajo nepravilno postavljene čeljusti, že napotijo k nam na prvi pregled. Večkrat se za prva ortodontska zdravljenja odločamo, ko so otroci stari že pet, šest let, torej, ko začnejo izgubljati mlečne zobe. Večino ortodontskih nepravilnosti pa začnemo obravnavati v stalnem........

© Večer