We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Medicinske sestre: Primanjkuje jih okoli 5000

16 8 490
05.07.2018

V svetu manjka devet milijonov medicinskih sester in babic, kažejo zadnji podatki Svetovne zdravstvene organizacije, v Sloveniji pa približno četrtina, to je 5000 sester, ocenjujejo v zbornici zdravstvene in babiške nege. Pomanjkanje medicinskih sester naj bi celo že resno ogrožalo delo tudi nekaterih oddelkov v slovenskih bolnišnicah. Na interni kliniki kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino v UKC Ljubljana je bilo denimo v začetku leta 2017 zaposlenih 75 medicinskih sester, konec maja letos pa 67. Odšle so večinoma diplomirane medicinske sestre. Tako so javni razpisi za prosta delovna mesta že kar stalnica, nekatere morajo tudi večkrat ponoviti.

V UKC Ljubljana bi potrebovali 10 odstotkov ali 340 več medicinskih sester, kot jih imajo zaposlenih. Pomanjkanje medicinskih sester pa ni le težava UKC Ljubljana, ampak celotnega slovenskega in evropskega zdravstva, opozarja predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman.

Vabljive "nagrade"
Nemčija in Švica izplačujeta tudi "nagrade" za nove sestre, s katerimi privabljata. Sestra, ki s seboj pripelje še svojo kolegico, dobi 5000 švicarskih frankov. V Nemčiji je nagrada za vsako naslednjo sestro 5000 evrov. Ponujajo pa še vrsto drugih ugodnosti za medicinski kader, zdravnikom tako denimo poleg tečaja nemškega jezika za vse družinske člane tudi zaposlitev za partnerja in stanovanje.

Trenutno se z najhujšim pomanjkanjem diplomiranih sester in zdravstvenih tehnikov pri nas soočajo v bolnišnicah. Tudi v UKC Maribor na bolnišničnih oddelkih primanjkuje 31 odstotkov ali okoli 400 medicinskih sester, v Sežani pa denimo 43 odstotkov. Ažmanova pojasnjuje, da je pomanjkanje........

© Večer