We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Se zadolžiti z variabilno ali s fiksno obrestno mero?

16 4 0
22.03.2018

Glede na to, da imamo Slovenci v bankah že okoli 18 milijard evrov oziroma skoraj za 700 milijonov evrov več kot v preteklem letu, kaže, da smo varčen narod. Tudi zato je pomembno vprašanje, kako najbolje oplemenititi ta denar, da bomo še bolj varčni. Po podatkih Banke Slovenije zavoljo nizkih obrestnih mer kar dve tretjini teh milijard ostajata na bančnih transakcijskih računih.

Glavni "krivec" za ničelne ali celo negativne obrestne mere sta Evropska centralna banka (ECB) in njen guverner Mario Draghi, ki po grenki izkušnji s svetovno finančno krizo drži obrestne mere na vajetih, da ne bi zbezljale in se pognale v kakšno novo dolžniško spiralo. Čeprav po drugi strani povzroča poplavo poceni denarja na trgu, a ga ECB, ki spremlja tudi gibanje inflacije, želi usmeriti v potrošnjo in bolj tvegane naložbe, kar bi generiralo gospodarsko rast in delovna mesta. A po zadnjem marčevskem sporočilu iz nove impresivne stavbe ECB v Frankfurtu nekateri analitiki sklepajo, da se bliža konec obdobja izjemno nizkih obrestnih mer, saj naj bi se pričele postopoma dvigovati v zadnjem četrtletju letošnjega leta in v prvem polletju prihodnjega.

Letos naj bi se tako izteklo obdobje poceni zadolževanja, glede na povečano možnost dviga obrestnih mer v prihodnje pa prav tako ni vseeno,........

© Večer