We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mariborsko "kitajsko" letališče: Večji potencial kot sto Magn skupaj

11 11 185
13.12.2017

Pred kratkim ste se vrnili iz Kitajske, kjer ste podpisali sporazum za gradnjo letalskega centra v okviru projekta Jurong in ustanovili podjetje Pipistrel Asia Pacific.

"Pipistrel je na Kitajskem prisoten že 15 let, v tem času smo zamenjali že štiri partnerje, ker enostavno nismo dobili pravega, ki bi razumel potencial tega velikega trga. V tem času sem se naučil, da je samo en način, kako delati s Kitajsko, in to je kitajski način. Če pridete v stik s kitajskimi odločevalci, vam bodo dali vizitko, kjer sploh ni e-naslova, če vas po desetih večerjah ne sprejmejo, ne boste dosegli niti osnovnega dogovora. Na začetku se mi je investiranje v tak način poslovanja zdelo potratno. Tudi mene so v podjetju spraševali, pa kaj hodim vsaka dva meseca na Kitajsko, kakšen turizem se grem in celo, ali imam tam kakšno prijateljico ... Po nekaj letih smo lani s kitajsko skupino Sino dosegli 350 milijonov evrov težak dogovor, ki je poleg prenosa tehnologije in zastopanja v enajstih azijskih državah predvideval tudi medsebojno kapitalsko povezovanje. Po podpisu pogodbe v Ajdovščini pa je v Sloveniji to, da bodo Kitajci postali solastniki Pipistrela, zelo negativno odmevalo. Zato sem partnerjem povedal, da v tako solastniško zgodbo ne bomo šli, in ker so vztrajali pri solastništvu, smo se razšli."

In tako ste našli nove partnerje v Jurongu in ohranili 100-odstotne lastniške deleže v podjetjih Pipistrel ...

"Ja! Pipistrel ostaja slovenski. Kitajska misli resno pri zmanjševanju škodljivih izpustov, čemur so prisluhnile tudi province in mesta, med katerimi je Jurong na jugu Kitajske z manj kot milijon prebivalci. Na atraktivnem področju so odločeni zgraditi letalski, industrijski in nastanitveni center. Poiskali so nas preko našega partnerja Danny Wuja, ki bo skrbel za investitorje, po pogajanjih smo ustanovili skupno podjetje. Projekt je, kar se Pipistrela tiče, še vedno vreden 350 milijonov evrov, skupaj pa bo presegel pol milijarde. Gre za gradnjo tovarne naših letal za Alpha Electro in Panthero Hybrid, za manjše letališče in petsto vil, namenjenih premožnejšim Kitajcem, v bližini naravnega parka in jezera. V sedmih letih načrtujemo serijsko proizvodnjo petsto letal letno."

Kako daleč je ta projekt in kdaj bo zasajena prva lopata?

"Zemljišča bodo na razpolago marca prihodnje leto, v pripravi je idejna zasnova za gradnjo objektov na 130 hektarjih površine. Kitajci se dogovarjajo z lastniki hiš na najetih zemljišč za njihovo preselitev........

© Večer