We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vse manj odvisni od TEŠ

15 2 2
14.12.2017

Marca letos so v Termah Topolšica zagnali veliko toplotno črpalko. Z njo proizvedejo en megavat toplotne energije, kar pomeni 40 odstotkov potrebne toplotne energije. "Še vedno smo torej odvisni od Komunalnega podjetja Velenje oziroma od bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj, vendar v primeru izpada lahko vsaj hotelski del, v katerem je večina bazenov, ogrevamo s toplotno črpalko. Sploh bazeni se ob izpadih sicer hitro ohladijo," je pojasnil vodja vzdrževanja v Termah Topolšica Marko Lesjak. Ne želijo si namreč ponovitve scenarija izpred skoraj dveh let, ko so ravno v velikonočnem času, ko je bil hotel poln, ostali na mrzlem.

Podobno so se odločili tudi v Gorenju, kjer so celo nekateri delovni procesi odvisni od toplotne energije. "Pred leti je Gorenje od nas jemalo tudi do 45 megavatov toplotne energije, nato je padlo do 25, danes z naše strani prejemajo le še 13 megavatov, vso ostalo energijo proizvedejo sami," je pojasnil Ervin Miklavžin, ki v javnem Komunalnem podjetju Velenje skrbi za področje energetike.

Še nekaj podjetnikov in obrtnikov že ogreva z lastnimi viri oziroma s kogeneracijo ali celo z elektriko (že ta je cenejša od šaleškega daljinskega ogrevanja) in so........

© Večer