We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Stavkovno minsko polje v Premogovniku Velenje

2 1 0
11.01.2018

Danes do poznega popoldneva ni bilo povsem jasno, ali bo sindikat SDRES, ki ima v Premogovniku Velenje manjši odstotek članstva, upravi napovedal stavko ali ne. Kot tudi ne, ali se bo stavki pridružil večinski sindikat SPESS, ki se je ob zadnjih aktivnostih manjšinskega sindikata počutil že ogroženega. Na koncu je SDRES upravi sam podal 13 stavkovnih zahtev; od takšnih, ki bi lahko bile uresničljive le na dolgi rok, do denimo 15-odstotnega povišanja plač in predvsem končne ureditve delovnega časa. Rudarjem se namreč nujne priprave na delo ne štejejo v delovni čas.

Napetost v premogovniku sicer narašča že od decembra lani. Nezadovoljstvo je namreč izbruhnilo v času, ko ljudje pričakujejo nagrade ob koncu leta, ne pa poplačil regresov izpred treh let.

Ko je bila glava drugega, večinskega sindikata SPESS ravno na dopustu, je manjšinski sindikat SDRES pri rudarjih preverjal, ali so za zaostritev dialoga z upravo ali ne. Dvigi rok so jih prepričali, da je knapom že dovolj, vendar je bilo videti, kot da se sami vendarle bojijo stopiti na bojišče. Zato so po novem letu še enkrat pri zaposlenih pisno preverili, ali........

© Večer