We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Možnosti za starejše veliko, prakse skoraj nič

10 0 0
03.01.2018

Jožica (ime je spremenjeno) je pred skoraj petdesetimi leti skupaj z možem tik ob svoji rojstni hiši postavila veliko hišo. Trinadstropno z veliko garažo in kurilnico. Ko so trije otroci odraščali, je bilo skoraj že videti, da bo še ta premajhna. Zlasti če bi si vsak otrok stanovanje uredil v enem nadstropju. Potem se je odselil najstarejši sin in si s partnerico hišo postavil v drugem kraju. Odselila se je tudi hči, k možu, ki je kot edini otrok ostal doma pri svojih starših. Nazadnje je ljubezen v druge kraje odnesla še najmlajšega sina; tudi on si je postavil hišo. Kmalu zatem je Jožica izgubila moža. Ne le praznina, ki jo je pustil v njenem srcu, tudi dohodkov je naenkrat bilo pol manj, stroški pa so ostali.

"Sedaj, ko si še sama kuham, kurim in ko ni treba v hišo še veliko vlagati, še gre. Ne vem pa, kako bo, ko bo treba zamenjati streho, sanirati greznico, ki že tudi pušča," razmišlja Jožica. Sama uporablja manj kot tretjino hiše, vse ostalo sameva. Da bi k sebi vzela podnajemnike, ne razmišlja. "Ne vem, kaj bi rekli otroci. Prav tako ne vem, kako bi se razumela s prišleki. Če kaj, si namreč v starosti želim miru."

Franček (tudi to ime je izmišljeno) živi v stanovanju. Brez žene, ki ga je pretepala, in brez otrok, ti ga le redko obiščejo. Z nizko pokojnino komaj shaja in vesel bi bil, če bi v prazno sobo prišel kakšen prijazen sostanovalec. A ga ne najde. O rešitvah, ki jih v........

© Večer