We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ko sekunde pomenijo življenje

8 0 0
12.01.2018

Pet minut čakanja običajno v življenju ne pomeni veliko. Če pa nekdo s srčnim zastojem pet minut čaka na prihod reševalcev, se njegove možnosti za preživetje zmanjšajo za več kot polovico.

"Stroka je dokazala, da vsak človek, ki ima srčni zastoj, vsako minuto izgubi deset do dvanajst odstotkov možnosti za preživetje. S tem projektom bomo ta čas čakanja skrajšali, ker lahko, da bo ravno sosed bolnika ali ponesrečenca morda gasilec in ga bo lahko v naslednji minuti že začel oživljati. Moramo pa se tudi zavedati, da preden nekdo sploh ugotovi, da ima srčni zastoj, potrebuje minuto. Nato spet traja minuto, da nekdo pokliče na pomoč, nato minuta za izvoz vozila iz reševalne postaje, torej tri minute, ko nihče še ni ničesar naredil. V tem primeru pa lahko že v tretji minuti nekdo priteče do bolnika ali ponesrečenca," je bistvo projekta, poimenovanega Prvi posredovalec, opisal reševalec Matjaž Andrejc.

"Tisti, ki je prvi na kraju dogodka, lahko naredi največ dobrega. V začetnem trenutku je lahko pomoč laika boljša kot pomoč Nujne medicinske pomoči, ki lahko najhitreje pride v štirih do petih minutah," je poudaril še interventni zdravnik in strokovni direktor........

© Večer