We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dva Ksevta, dve poti

6 0 2
19.12.2017

Konec tedna bo minilo 125 let od rojstva slovenskega raketnega inženirja Hermana Potočnika Noordunga. To je iztočnica za oba Ksevta, prvotni Ksevt ali kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij, ki je izgubil domovanje v Vitanju, in za novi K-sevt, kar pomeni kulturno-gospodarsko središče evropskih vesoljskih tehnologij, ki pa sedaj domuje v Vitanju. A tako kot sta si različni na videz podobni ustanovi, sta različna tudi njuna pogleda na obeležitev dogodka.

Dejstvo, da imamo dva Ksevta, gre pripisati temu, da ustanovitelja Dragan Živadinov in Miha Turšič državi, ki je vstopila v lastništvo K-sevta in zahtevala njun odhod, nista prepustila blagovne znamke in druge intelektualne lastnine. Navsezadnje jima slednjega država oziroma novi upravljavci K-sevta niti priznali niso. Njun Ksevt je tako domovanje našel v Ljubljani, natančneje v konzorciju OSMO/ZA, ki ga poleg Živadinovega centra za raziskavo scenskih umetnosti sestavljata še Zavod Atol in ljubljanski digitalni laboratorij Ljudmila. In ravno tam so včeraj s tiskovno konferenco želeli opozoriti na obletnico Noordungovega rojstva.

"Po vitanjskem razdejanju spominskega središča Hermana Potočnika Noordunga in Ksevta se oba na novo vzpostavljata v Ljubljani," je pisalo že v........

© Večer