We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Centri ponovne uporabe: popravi kot življenjski stil

12 1 0
24.11.2017

Precej več oglasov je bilo v tem tednu mogoče videti za današnje noro nakupovanje, imenovano črni petek, kot pa za evropski teden zmanjševanja odpadkov. Ime je res bolj neprivlačno, daljše in težje si ga je zapomniti. Vsebinsko pa je stvar nasprotna.

Ko človek pretehta vse koristi ponovne uporabe zavrženih predmetov, je teden lahko v posmeh akciji črni petek. Je cenejše, izvirnejše, dobro za okolje, dobro za človeka - tistega, ki predelani stari predmet uporablja, in tistega, ki popravilo opravi.

"Ljudje se še vedno ne zavedajo, da so poceni izdelki v trgovinah polni nevarnih kemikalij. Pozabijo, da so že uporabljena oblačila bolj zdrava že zato, ker so bila medtem večkrat oprana. Dokazano je, da bi novo oblačilo za otroka, ki ima bolj tanko kožo in skozi njo hitreje prehajajo kemikalije, morali pred prvo uporabo desetkrat preprati," opisuje dr. Marinka Vovk, pobudnica slovenskih centrov ponovne uporabe, ki so sedaj že skorajda v vsakem večjem mestu (z izjemo Celja). "Sploh pa je jasno, da z majčko, ki jo kupimo za 1,99 evra, nekoga prikrajšamo. Zato pozdravljam idejo, da bo počasi na izdelkih napisana tudi tako imenovana........

© Večer