We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Slovenska disharmonija

130 0 40
11.01.2017
Stavka orkestra Slovenske filharmonije je (bila) prva stavka javnih kulturnih delavcev v samostojni Sloveniji. Nihanje med preteklikom in sedanjikom uporabljamo, ker v tem trenutku še ne vemo, ali je dejansko zaključena. In to v vsej zgodbi sploh ni edina neznanka. Filharmoniki so se dolgo odločali za ta prvi korak, ampak ker so bili prvi, niso ne oni ne njihovi sogovorniki vedeli, kaj jih čaka in kako dolgo bodo čakali. Pri drugih stavkah javnega sektorja, izobraževalnega, zdravstvenega, policijskega, so formule in rešitve bolj ali manj znane. Ve se, pač glede na vsakokratno politično konstelacijo, kako dolgo se bodo šli mance, preden bo (začasno) volk sit in koza cela.

Prvenstvo, s tem pa tudi negotov izid, si lahko filharmoniki pripišejo tudi pri razlogu za stavko. Drugi se borijo za višje plače (največkrat) ali ureditev sistemskih pogojev za delo. Res je tudi upor instrumentalistov mogoče spraviti v zadnjo kategorijo, vendar je drugačen in oseben. Borijo se za odstavitev direktorja in šefa dirigenta javnega zavoda, v katerem so zaposleni, in to zato, ker zaradi žaljivega odnosa do orkestra z njima ne morejo dobro delati.
Treba je reči, da pri komuniciranju niso zelo spretni in da so vsaj premalo jasno izpostavili hierarhijo in časovnico ciljev, vendar so njihove začetniške težave v primerjavi s tistimi, ki jih imajo kompetentni za razrešitev situacije, pa tudi "javnost", res nedolžne.

Ne samo anonimni pljuvači na javnih spletnih straneh javnih medijev, tudi mediji sami so izpisali reči, ki bi bile pri drugih stavkah nepredstavljive. Prvič v državni zgodovini so se vprašali, ali je stavka legalna. A če bi se borili za višje plače, bi bila, če se borijo za to, da bi boljše delali, pa ni? Navsezadnje so se za stavko odločili po tem, ko so na direktorjev ignorantski odnos do njihovega dela leta zaman opozarjali menjajoče se kulturne ministre.

Nadalje so se vprašali, koliko nas bo to stalo. Koliko nas stanejo pa druge stavke v javnem sektorju? Kaj je en koncert, ki je odpadel (kupci vstopnic pa so kupnino dobili vrnjeno), v primerjavi z nebrojem........

© Večer