We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mojster iz ozadja

13 0 8
11.08.2017

Pretekli petek je umrl klarinetist in skladatelj Vilko Ovsenik. Že to, da smo mediji za smrt izvedeli šele v ponedeljek, je najbrž pokazatelj dejstva, da je bil Vilko manj eksponirani član tandema bratov Avsenik. Razen v prvih letih kariere pač ni bil neposredno na odru. Bil pa je zraven od prve do zadnje Avsenikove skladbe in bil je tisti, ki je ansamblu priskrbel profesionalno noto. Avsenikov - in torej tudi drugih narodno-zabavnih slovenskih ansamblov in vseh avstrijskih, nemških ..., ki so izšli iz njih - ne bi bilo brez Slavka in brez Vilka.

Amaterska glasba ne prinese nič

Že kot gimnazijec se je amatersko ukvarjal z glasbo. Najprej se je vpisal na študij prava, vendar se je potem vseeno odločil za študij klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Njegova druga ljubezen je bil, kot se je pri klarinetistih pogosto dogajalo, saksofon. Prav njegova odločitev za profesionalno posvečanje glasbi je bila usodna tudi za začetke ansambla.

Amaterska glasba ne prinese nič, je povedal v enem od intervjujev, prinese sicer ideje, ampak te gredo mimo, nič ne ostane. Zametki so pomembni, potem pa morajo vzeti stvar v roke izkušeni profesionalci in iz tega kaj narediti. Izkušeni inštrumentalisti in profesionalni in nadarjeni aranžerji. In to je bil on. V dolgoletnem posvečanju glasbi je........

© Večer