We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Šivilje med ugašanjem in poganjanjem strojev

10 2 0
12.09.2017

Nekoč močna tekstilna panoga, ki je tako na Koroškem kot širše v Sloveniji postopno razpadala, podobno kot se po šivih razpara tekstil, je pustila močan pečat. Posebno to velja za pretrese pri prevladujočih dobaviteljih avtomobilski industriji, ki velja za eno najzahtevnejših industrij nasploh in ni izključno tekstilna, saj zajema širšo proizvodnjo avtomobilskih delov, tudi iz plastičnih mas. Čeprav se zdi aktualna napoved zaprtja proizvodnje Boxmarka v Otiškem Vrhu v širšem kontekstu majhna zgodba, je, glede na vse pretekle in vnovične spremembe za delavke, ki se jim odvijajo že preverjeni in izkušeni scenariji, daleč od obrobne. Olajševalna okoliščina ob zapiranju Boxmarka v regiji je, da se hkrati odpirajo nova delovna mesta. Zanimivo, da največ prav v družbi, ki je ostala na pogorišču Preventa - v slovenjgraškem podjetju AFC (po spremembi lastništva Dani AFC). Prav to podjetje je iz stečajne mase odkupil direktor Jože Horvat, sprva je še vlekla niti do nekdanjega solastnika Preventa Global, znanega mogotca Nijza Hastorja.

Boxmark sprva kot "rešitelj"

Boxmark se je pred leti predstavljal in postavljal kot "rešitelj" avtomobilsko tekstilne industrije na Koroškem, saj je nadaljeval Preventovo proizvodnjo posle tako v Slovenj Gradcu kot Radljah, kjer pa jo je opustil in jo po nekaj mesecih znova zagnal v Otiškem Vrhu.

Nenadoma torej postaja večji akter Dani AFC. "Čeprav je 'mama' šla v stečaj, nam je zaradi našega odnosa do kupcev in mojega odnosa do zaposlenih in konkurence uspelo obdržati podjetje. Lani je bilo sicer krizno leto. Zaradi afere Volkswagen smo ostali brez programa za Phaeton, tudi novih programov ni bilo na vidiku, zato smo zaradi pomanjkanja dela odpustili tretjino zaposlenih," pove Horvat, direktor Dani AFC, ki je zdaj v italijanski lasti. V začetku leta je pri njih delalo 128 ljudi, zdaj 270, do konca leta jih napoveduje okoli 400. Tako visoka in hitra rast števila zaposlenih je posledica pridobitve novih programov preko lastnika.........

© Večer