We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Predstavljamo kandidate za rektorja

12 6 6
11.05.2018

Ob državnozborskih in lokalnih volitvah bo letošnje volilno leto v Mariboru postreglo še z volitvami novega, že devetega rektorja Univerze v Mariboru. Po predčasno zaključenem mandatu rektorja Igorja Tičarja tokrat, med izjemno dolgo predvolilno kampanjo, bolj osebno predstavljamo štiri kandidate za rektorja. Zdravko Kačič, Žan Jan Oplotnik, Niko Samec in Jernej Turk na način, kot jih javnost še ne pozna. Tudi zato smo z njimi preživeli nekaj časa v manj formalnem vzdušju. Kajti volilno telo je letos s približno 17.000 volilnimi upravičenci približno desetkrat večje, kot je bilo doslej. Letos namreč prvič ob pedagoških delavcih volijo še nepedagoški delavci in študenti. Hkrati pripravljamo obsežno interaktivno grafiko, ki bo na spletnem portalu Večera objavljena v prihodnjih dneh. Četverico pa bomo po osrednjem soočenju na rektoratu v ponedeljek, v torek soočili tudi v studiu BK TV. Tam bo priložnost za odgovore na vprašanja, kako bodo vodili univerzo, če bodo izvoljeni.

Klasična arhitektura, ne le stavbe rektorata, ampak tudi Pošte Slovenije pa Slomškova cerkev in tudi Slovensko narodno gledališče Maribor, ki ga kot dolgoletni imetnik abonmaja za opero in balet redno obiskuje, skratka Slomškov trg, kjer se dobiva, je okolje po izbiri Zdravka Kačiča. Univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, visokošolski učitelj, habilitiran za predmetni področji elektronike in telekomunikacije, je tudi predstojnik Inštituta za elektroniko in telekomunikacije ter vodja Laboratorija za digitalno procesiranje signalov na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kjer je tudi član poslovodnega odbora.

Raziskovalec po duši, ki želi narediti več, kot mu okvir, v katerem dela, omogoča. Tudi zato se je, dasiravno ne prav lahko, kot pravi, odločil za kandidaturo. Vzgib: poiskati sistemske rešitve, ki bodo pregnale stagnacijo, ker je evropskim projektom pač težko konkurirati in ker ni stimulansov. "Ko poslušam Gaudeaumus Igitur, me vedno spreleti, zato vem, da je tu moje mesto," pravi rojeni Mariborčan in doda, da bo, kot tega ne bo več, začel razmišljati drugače. Dotlej pa je tu, na fakulteti, univerzi. Kjer ga zadržuje predvsem raziskovalno delo.

Borilne veščine, ki jih je treniral v času študija, so mu vcepile koncentracijo, disciplino, red, pravi umirjeni akademik, ki za največje dosežke v življenju šteje doseženo na raziskovalnem področju. Tudi dneve doma praviloma zaključuje z raziskovalnim delom, kot protiutež umu pa........

© Večer