We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(VIDEO) Volitve rektorja: V finiš tudi s "sugestijami"

12 3 7
09.06.2018

Pet dni pred drugim krogom volitev smo v Večeru s kolegi iz BK TV soočili finalista tokratnih volitev rektorja Univerze v Mariboru. Odgovarjala sta na vprašanja, ki doslej še niso bila odgovorjena, pokomentirala izrazito nizko volilno udeležbo študentov, se opredelila glede plačljivega visokega šolstva in se soočila s pozivom v prvem krogu izpadlega kandidata k podpori Žanu Janu Oplotniku. Zdravko Kačič zelo jasno tudi o tem, zakaj kot volivec v nobenem primeru ne bi volil Oplotnika - ker v njegovem programu pogreša prepoznavanje potreb po sistemski spremembi.

Če sta se po prvem krogu oba kandidata strinjala, da je bila udeležba študentov res nizka, pa imata različna pogleda na novi sistem volitev. Oplotnik, ki sicer verjame, da bo odziv v drugem krogu boljši, za novi sistem pravi, da je lahko dvorezen meč, kajti študentje možnosti, ki jo zdaj imajo, ne izkoristijo, prejšnji sistem pa je to omogočil z elektorji. Tudi Kačič meni, "da je treba dati času čas, da se bodo stvari razvile, mora pa biti to opozorilo vodstvu univerze, da zazna pomanjkanje kulture pripadnosti študentov univerzi".

Ker so volitve temelj demokracije, bi lahko univerza, ki "prevzame" pravkar polnoletne dijake, imela tudi vzgojno vlogo, da je treba voliti. "Treba je govoriti o vzgojnem vidiku," je prepričan Kačič, "a ne moremo vzgajati že vzgojene osebe. Moramo pa prepoznati odgovornost univerze, da s svojim delovanjem in vzorci obnašanja pravzaprav vzgojno vpliva na študente in študentke ter širšo skupnost." S tem je mislil predvsem na vzgajanje kulture pripadnosti univerzi, mestu,........

© Večer