We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ste za rdeča lička ali solzne oči?

17 2 0
13.09.2017

Ko ga je prijatelj pred leti navdušil za čilije, je na družinski kmetiji v Celestrini pri Malečniku preuredil vrt, ki je kmalu prerasel v manjši rastlinjak. Ko je skuhal prvo omako po imenu Rdeča lička, je bila ljudem zelo všeč. Zato je danes 30-letni ekonomist Žiga Legnar začel razmišljati, da bi iz tega ustvaril zgodbo. Nastal je Napoj.

Ob čilijevih omakah Žiga izdeluje tudi Magični čili posip; gre za epruveto, v kateri je med deset in štirinajst različnih vrst suhega mletega čilija, na voljo so tri različne pekoče stopnje. Čilijev je veliko, na svetu naj bi jih bilo okoli 400 vrst, vsako leto nastajajo novi križanci. "Vsak čili ima svojo noto," pove Žiga, ki veliko dela opravi sam, zelo pa je hvaležen prijateljem in družini, ki mu pomagajo pri opravilih. "Družimo se kot v starih časih na kmetiji."

Investicija v prihodnost

Žiga goji približno štirideset različnih sort, večino semen proizvede sam. Pred leti, ko so zemljo Legnarjevi odkupili, so na investicijo gledali dolgoročno. "Avto izgubi vrednost, mi smo investirali v prihodnost in v zadevo, iz katere lahko s trudom pridobimo dodano vrednost," razlaga Žiga, ki ni pričakoval, da bodo izdelki tako dobro sprejeti. Sicer je redno zaposlen in piše magisterij iz ekonomije, Napoj pa je sekundarna dejavnost. "Če imaš nekaj rad, za to najdeš čas. Izgovorov, da časa ni, ne sme biti. Sem pa zato včasih prikrajšan za gledanje televizije," se pošali.

Igor Napast Žiga........

© Večer