We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(FOTO) Zgodovinsko zanimiv trenutek, a nekaj manjka

26 10 27
14.09.2018

Na Triglavu je bilo letos slovesno že dvakrat in še en datum bi bil lahko zgodovinski. 26. avgusta je minilo 240 let od prvega pristopa na najvišji slovenski vrh, ki je kasneje postal simbol slovenstva. In ni bil edini slovenski simbol, povezan s Triglavom, saj so leta 1895 tja postavili skoraj dva metra visok stolp. Tega so pred tednom dni odpeljali na obnovo. Dogodek je spremljala vsa Slovenija, takoj za tem pa so se mnogi, radovedni, kako je videti brez kovinske krone, odpravili na slovenskega očaka. Večina planincev je vedela, da "pleha z dušo" ni na vrhu, predvsem tujci pa za edinstveni trenutek niso vedeli, dokler niso prišli na vrh in bili podučeni, da je kulturni spomenik državnega pomena za nekaj dni zapustil vrh najvišje gore pri nas.

- 123 let je bil Aljažev stolp na Triglavu, preden so ga v petek prvič odpeljali z vrha.
- 3 tedne naj bi bil po prvih ocenah vrh Triglava brez stolpa.
- 50 tisoč evrov naj bi bil vreden projekt obnove, ki vključuje obnovo in prevoz.
- 1000 planincev na dan na najbolj obiskane dni sezone stopi na vrh Triglava, običajna številka je nekaj sto ljudi na dan.
- 315.000 planincev iz Slovenije se občasno odpravi v hribe, 55.000 članov ima Planinska zveza Slovenije.

S prijateljem Petrom se z namenom, da v gore kreneva iz doline Krma čim bolj zgodaj, iz Maribora odpraviva že večer prej. Ker oba prihajava iz vinorodnega okoliša, je bil termin po vikendu slaba izbira, mišice na nogah in rokah bi po nedeljski trgatvi potrebovale počitek. Nič ne de. "Saj smo mladi, bomo že zmogli," se bodriva na poti na Gorenjsko.

Deset minut pred šesto uro zjutraj v ponedeljek začneva vzpon pri Kovinarski koči. Trdo temo po dolini........

© Večer