We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vse dileme strahu

8 0 0
05.04.2018

Politično gledališče je očitno še edini način, kako zajeziti družbeno amnezijo. Predstava 6 obudi dogodke izpred poldrugega leta, ki ne smejo zdrsniti v pozabo. Februarja 2016 so v Dijaški in študentski dom Kranj poskušali nastaniti šest mladoletnih prosilcev za azil brez spremstva. Nastanitve ni bilo zaradi nasprotovanj staršev in štiriindvajsetih profesorjev bližnje Gimnazije Franceta Prešerna, občine in krajevne skupnosti.

Raziskovalni projekt 6 je silno pomembno obujanje kritičnega (samo)premisleka in koristno, nujno soočenje s strahovi vseh sort, pred tujci, izgubo službe, agresijo množice. Predvsem pa samospraševanje o izgubi temeljne človečnosti. In ena zadnjih možnosti, da take nacionalne histerije sovražnosti ne ponovimo nikoli več. Kot opomin deluje teatrska rekonstrukcija dogodkov, ki se danes z distance še bolj razgaljajo v vsej svoji sramotnosti. In preprečuje, da ne zapademo pod vpliv večinskemu mnenju o nepotrebnosti kopanja po preteklem, ker da je prihodnost preveč pomembna.

Begunska kriza po slovensko je dosegla najbolj razdiralne razsežnosti leta 2016 s strašljivim epilogom - rezilno žico na meji in protesti po mnogih slovenskih krajih, kjer so načrtovali begunske centre, od Lendave prek Lenarta, Kidričevega, Šenčurja do Metlike ... Zapisnike s sej teh mestni svetov poslušamo z odra. Razdiralna politika in strah, ki se je destruktivno zavlekel po........

© Večer