We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vlasta Zorko in Tone Partljič: Mala velika enciklopedija gledališča in kiparstva

13 0 4
22.05.2018

V sklopu retrospektivne razstave mariborske kiparke Vlaste Zorko v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) so preteklo soboto priredili obrazstavni dogodek, imenovan hudomušno Mala enciklopedija mariborskega kulturnega dogajanja - Tone Partljič. Najprej je vodila po razstavi direktorica Breda Kolar Sluga, skupaj z gostoma, dramatikom in avtorico razstave. Po UGM je pot četice obiskovalcev vodila do bližnjega SNG Maribor, kjer je v osrednji avli Partljič predstavil šegavo in poznavalsko kiparske portrete gledališčnikov, ki jih je ustvarila Vlasta Zorko.

Partljič je v takratni Drami preživel kar nekaj let kot dramaturg in tako doživel prenovo avle, za katero je poskrbel arhitekt Mirko Zdovc. Dolgoletni ravnatelj mariborskega gledališča in ustanovitelj Boršnikovega srečanja Branko Gombač (1924–1997) je želel, da bi v prenovljenih prostorih mariborske Drame na primeren način počastili zaslužene gledališčnike. Za to nalogo je pozval kiparko Vlasto Zorko, ki je med letoma 1972 in 1987 izdelala večje število portretov. Med vidnejšimi so Mileva Zakrajšek, Marica Lubej, Elvira Kraljeva, Hinko Nučič in Andro Mitrović, slednja dva v velikih plastikah, ostali z glavami na medeninastih podstavkih. Vse skulpture, predstavljene v avli SNG, kot celota pripovedujejo zanimivo zgodovino mariborske gledališke hiše. V katalogu k razstavi je dr. Marjeta Ciglenečki popisala v posebnem poglavju tudi opus, posvečen tem portretom gledaliških umetnikov.

Kiparka, na katero smo lahko resnično ponosni, je prva ustvarjalka, ki je vstopila v javni prostor. To je v umetnosti, ne le slovenski, tudi........

© Večer