We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vedoželjen lutkovni ustvarjalec

14 0 3
11.05.2018

Ob letošnjem svetovnem dnevu lutkarstva je bilo v slovenski poslanici zapisano: Sodobno gledališče mora težiti k iskanju in raziskovanju različnih uprizoritvenih form in podirati predsodke o žanrski nekompatibilnosti različnih zvrsti in estetik. Lutkovna umetnost ponuja odprtost, komunikativnost in vedoželjnost. Mariborski lutkar, režiser, likovnik, mentor in pedagog Danilo Vranc (1930-2011) je v tem duhu razmišljal in deloval že pred desetletji. Bil je vseživljenjsko predan lutkovni ustvarjalec, njegov opus je izjemno bogat in mnogoplasten. V kulturno zgodovino Maribora in v številne generacije otrok se je za vedno vpisal z lutkami. Bil je dobitnik številnih priznanj, med drugim Linhartove značke za delo na gledališkem področju, zlate značke Zveze prijateljev mladine, odličja svoboda z zlatim listom ZKOS, odličja Glasbene matice Maribor za arhivsko delo lutkovnega gledališča.

Danilov oče je bil ugledni slovenski in mariborski pedagog Ernest Vranc. Z znamenitimi pedagogi Gustavom Šilihom, Franjem Žgečem in drugimi je sodeloval s slovito Pedagoško centralo v Mariboru. Med obema vojnama je posredoval tuja napredna pedagoška gibanja slovenskemu učiteljstvu. Populariziral je delovne šole in strnjeni pouk po zgledu dunajskih in drugih reformatorjev ter si prizadeval za šolsko reformo. Danilo je šel po očetovih stopinjah, hkrati pa ga je premamilo tudi čisto ustvarjanje – sodobno lutkarstvo, slikanje, oblikovanje. Diplomiral je na Višji pedagoški šoli v Ljubljani iz likovne vzgoje in tehničnega pouka.

Eden njegovih najpomembnejših vzornikov za izdelavo ročnih lutk je bil prav njegov oče, saj sta v času njunega bivanja v Ljubljani že 1947. skupaj izdelovala lutke po Kuretovih........

© Večer