We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Umetnostna galerija Maribor: 300 kvadratnih metrov za 5000 umetnin

11 0 0
02.06.2018

Ob retrospektivi opusa Vlaste Zorko v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) kiparka v spodnji dvorani razstavlja nekaj del, ki jih sama izbira iz galerijskega fundusa. Do 16. junija se bo postavitev trikrat menjala. Ob pripravah teh predstavitev je avtorica "od blizu spremljala vse stiske UGM". "Hiša po svoji dolgi zgodovini, ki sega v 14. stoletje, praktično propada. Vsi se čudimo, kako zmore politika prezreti take dejavnosti, ki so bile od nekdaj znamenje statusa in uspešnosti mesta," pravi umetnica.

Dela velikih mojstrov so shranjena v depojih, namesto da bi bila na ogled širši javnosti in s tem v ponos prebivalcem Maribora. Fundus galerije obsega kar 5000 del iz obdobja zadnjih sto let. Zbirka UGM ima mnoge vrhunce, a je kot mrtvi kapital, ker ga ni mogoče pokazati javnosti. Ta čas so v Leopoldovem muzeju na Dunaju tri Mušičeva dela iz mariborskega fundusa, v Celju dela Maksa Kavčiča, na pregledni razstavi ekspresionizma v Kostanjevici so štiri slike, jeseni bodo Narodni galeriji za veliko razstavo Ivane Kobilce posodili eno slikarkino delo.

Direktorica galerije Breda Kolar Sluga naju je s fotoreporterjem vodila po hiši, po razčlenjenem, za galerijsko dejavnost in delo komaj primernem poslopju nekdanje kresije med Orožnovo ulico in Koroško cesto. Depo se deli po materialu: kiparski, slikarski in dela na papirju. Vse umetnine zahtevajo protiprašno zaščito, primerno klimo, primerne predalnike in police za hrambo, objekte in instalacije imajo v zasilnih prostorih. "Sodobna umetnost je sestavljena iz različnih predmetov velikih dimenzij. Zasilno smo jih uskladiščili v objektu, ki sega na Koroško. Prostori so absolutno premajhni. Srečo imamo, da so stene zelo debele, zato je nihanje temperatur majhno, tako da so umetnine na varnem," pravi.

"Muzej smo in naše prvo poslanstvo je varovanje dediščine. Zbirka zaobjema več kot stoletno ustvarjalnost tega prostora, Maribora, regije in širše. UGM je tudi ob svojem nastanku........

© Večer