We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Repertoar SNG Maribor: V znamenju stoletnic

17 0 0
26.05.2018

V SNG Maribor so včeraj predstavili repertoar Drame, Opere in Baleta v prihajajoči sezoni 2018/19. V ekipi brez umetniškega vodje Drame, ki ga še izbirajo, a bo kmalu znan, so bili ob direktorju gledališča Danilu Roškerju še umetniška vodja Edward Clug in Simon Krečič ter predsednik uprave Nove KBM John Denhof. Že več kot petdeset let ta ustanova sodeluje z mariborskim SNG, pred predstavitvijo pa sta oba prva moža podpisala sponzorsko pogodbo o generalnem pokroviteljstvu.

Repertoar Drame sta sestavila za prvo polovico Diana Koloini, dosedanja umetniška direktorica Drame, ki se ji mandat izteče ob koncu letošnje sezone, za drugo polovico sezone pa dramaturg mariborske Drame Vili Ravnjak. "Program je kombinacija izbranih dramskih del in imen režiserjev, ki zagotavljajo umetniško vznemirljivo in ustvarjalno pestro sezono, v kateri bo igralski ansambel lahko pokazal vse svoje izrazne potenciale," so zapisali v sporočilu za javnost. Nova sezona bo v znamenju 100. obletnice te ustanove. Temu jubileju bodo posvečeni mnogi obgledališki dogodki - od razstav do izida monografije. Začelo pa se bo v Ljubljani, v Cankarjevem domu, s predstavitvijo številnih predstav vseh enot mariborskega SNG, pa tudi pogovori o ustvarjalnih vrhuncih mesta.

Sezono bodo otvorili z uprizoritvijo drame, ki jo bo po slovitem filmu Luchina Viscontija Somrak bogov zrežiral zagrebški režiser Dalibor Matanić. Sledila bo novembra komedija Butalci Frana Milčinskega - Ježka v režiji Igorja Pisona. Trenutno najuspešnejša slovenska režiserka na tujih odrih Mateja Koležnik, stara znanka mariborske Drame, bo režirala dramo evropskega kanona, Ibsenove Strahove. Po kultnem danskem filmu Festen - Praznovanje režiserja Thomasa Vinterberga bo nastala istoimenska........

© Večer