We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Razlike med umetniki in umetnicami so žlahtne

15 1 2
10.05.2018

Umetnostna galerija Maribor (UGM) je v okviru evropskega projekta [email protected] predsinoči organizirala dogodek, ki ga je podprl program Kreativna Evropa EU. S projektom želijo povečati vidnost umetnic in jim omogočiti med drugim enakopravnejši dostop do umetniškega trga. Prvi dogodek tridelnega projekta je bil pogovor direktorice UGM Brede Kolar Sluga z umetnicama, letošnjima nagrajenkama Prešernovega sklada, ki sta bili po nagradi na udaru, Majo Smrekar in Simono Semenič. Izkušnje obeh, ki jima je uspelo, sta nagrajevani in realizirani, so koristne zlasti za tiste, ki še čakajo na družbeno priznanje. Seveda je bila publika na dogodku večinsko ženska.

Moderatorka je začela s citatom pred kratkim preminule slikarke Metke Krašovec, ki je prejela pred dvema letoma Prešernovo nagrado in v intervjuju za naš časnik preštela dobitnice najvišje nacionalne nagrade. Naštela jih je le 31, od tega le dve literatki in dve slikarki. Med Grumovimi nagrajenci prvih 35 let ni bilo niti ene dramatičarke, sledile so si štiri in ena od izjem je Simona Semenič, ki je to nagrado prejela kar trikrat.

Smrekarjeva je dejala, da na področju intermedijske umetnosti (kot jo imenujemo samo Slovenci, drugod je hibridna ali art and science) osebno ni imela slabih izkušenj. Morda je zasluga v tem, da je to področje zelo mlado in naslavlja demokratizacijo vsega. Ko deluje na drugih področjih, denimo v teatru ali na filmu, je začutila več pozicije moči. Gotovo je povezana tudi s spolom, še bolj pa s hierarhijo stroke. Na starejših področjih umetnosti, zlasti pa v institucijah, so hierarhije strok veliko bolj vzpostavljene, tudi kar se spola tiče.

Prav gledališče je, kot ugotavlja Semeničeva, polje zelo ozkega pojmovanja spola, ženske........

© Večer