We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Prva Slovenka z avstrijskim častnim križem

18 2 3
08.06.2018

Profesorica doktorica Karmen Teržan Kopecky je bila odlikovana z najvišjim avstrijskim priznanjem države Avstrije - avstrijskim častnim križem za znanost in umetnost. Podeljuje ga avstrijski zvezni predsednik Alexander Van der Bellen v sodelovanju z avstrijskim ministrstvom za umetnost, kulturo in medije. Je prva Slovenka, ki je dobila to visoko avstrijsko odlikovanje. Prvi med Slovenci ga je dobil dr. Fran Miklošič, rektor dunajske univerze, v novejšem času pa zgodovinar dr. Peter Vodopivec.

Podelitev je bila 30. maja v rezidenci veleposlaništva Avstrije v Sloveniji, priznanje pa je mariborski germanistki, prevodoslovki in predsednici Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva vročila avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka. V utemeljitvi so med drugim zapisali, da si je nagrajenka odlikovanje zaslužila s trudom za čezmejno povezovanje na univerzitetni ravni in kulturno delo na obeh straneh Štajerske. Dr. Teržan Kopeckyjeva je skrbela za dobre stike med Gradcem in Mariborom, zlasti na univerzitetni ravni.

Bila je "mama prevajalstva in prevodoslovja v Mariboru", dolgoletna predstojnica najprej oddelka za germanistiko, nato pa inštituta za prevodoslovje Filozofske........

© Večer