We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Philip Glass prvič na naših odrih

8 0 40
07.03.2018

Na odru Opere SNG Ljubljana bo jutri, 8. marca, premiera opere Philipa Glassa Lepotica in zver, kar bo praizvedba katerekoli Glassove opere v Sloveniji. Predstava bo tudi slovenski poklon Glassovi 80-letnici in bo v francoščini. Libreto Philipa Glassa je nastal po istoimenskem filmu francoskega pisatelja, dramatika in filmarja Jeana Cocteauja. Glasbena vodja in dirigentka predstave je Živa Ploj Peršuh, režiser in koreograf je Matjaž Farič, scenograf Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj.

Ameriški skladatelj in multiinstrumentalist Philip Glass je eden najvplivnejših glasbenikov našega časa. Že dobra tri desetletja se posveča tudi operi, kakih dvajset jih je v njegovem opusu, ob enajstih simfonijah. Kot še mnogi pozneje slavni glasbeniki se je v Parizu šolal pri sloviti francoski skladateljici Nadii Boulanger, v tistem času je sodeloval tudi z indijskim glasbenikom Ravijem Shankarjem. Mednarodne pozornosti in priznanja je bila zlasti deležna Glassova opera Einstein on the Beach iz leta 1976, ki jo je režiral znameniti ameriški režiser Robert Wilson. Postavitev je v marsičem revolucionarna v glasbenoscenskih in uprizoritvenih umetnostih nasploh.

Njegove opere Akhnaten, Satyagraha, V pričakovanju barbarov (po Coetzeejevi predlogi), Galileo Galilei, Kepler, The Voyage idr. so gostovale po vseh večjih opernih hišah sveta. Med drugim je dobil oskarja za glasbo v filmu Martina Scorseseja Kundun (1997) in bil nominiran za zlati kipec za glasbo v filmu Ure do večnosti (2002) po romanu Michaela Cunninghama.

Glass v Cankarjevem domu
Ameriški skladatelj in multiinstrumentalist je bil enkrat samkrat tudi v Sloveniji, pred četrt stoletja. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je 23. novembra 1993 Philip Glass nastopil s performansom........

© Večer