We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pevski bazen za srednješolce

17 0 33
01.06.2018

Od leta 2003 je Viljem Babič profesor glasbe na II. gimnaziji Maribor. Najprej je bil še na Prvi gimnaziji, kjer je nasledil odlični zbor svojega predhodnika Toneta Žuraja. V šolskem letu 2006/7 ni šlo več vštric. Na II. gimnaziji ga je začela zanimati mednarodna matura in s tem poučevanje predmeta "music", k čemur se je pridružil po izpopolnjevanju v Berlinu in na Dunaju. Prvič v Sloveniji se je kdo odločil ta predmet sploh ponuditi na mednarodni maturi. "Tri generacije sem učil predmet 'music'. To je poglobljen študij z veliko mero ustvarjalnosti, od klasične glasbe do glasb sveta in najpomembneje - velika popotnica za življenje. Naučiš se poslušati in razumeti glasbo. Imel sem dobre kandidate in odlične rezultate. Same šestice in sedmice so bile, najvišje ocene," pove. V obeh gimnazijah ni več zmogel peljati pouka, dveh zborov, vseh prireditev in priprav na mednarodno maturo. Leta 2007 je presedlal na II. gimnazijo.

Je akordeonist, končal je glasbeno pedagogiko v Mariboru. Vseskozi je koncertiral, zdaj instrument počiva, ker se je resno posvetil pedagoškemu delu in zborovstvu. Začel je kot pevec in asistent dirigenta Jožeta Fürsta pri Akademskem pevskem zboru Maribor in Vokalni skupini Canticum. Ko je II. gimnazija že imela znameniti EST - English student theater, je ustanovil tudi vrhunski zbor, ki je edino še manjkal na šoli. Zadnja leta je tudi vodja zbora v EST, kjer sodeluje z umetniško vodjo Majo Pihler Stermecki in režiserjem Matjažem Latinom.

Ob EST-u, ki je že dolgo zaščitna znamka II. gimnazije, za zbor nekako ni bilo prostora?

"Začel sem najprej z dvanajstimi dekleti, v tako imenovani Drugi vokalni skupini, in z Drug’ kvartetom. Odlična zasedba in iz tega ducata so izšle mnoge vrhunske pevke: Andreja Zidarič (solistka na Dunaju), Petra Crnjac, Kristina Nastovska in Urška Gajšt. Vse še vedno aktivno pojejo in tako dojemam, da je izpolnjeno moje poslanstvo. Dekliška zasedba je prerasla v mešano zasedbo in pot se je začela vzpenjati. Vsako leto težji repertoar, vsako leto več pevcev, prišle so prve mednarodne nagrade - zlati plaketi v Pragi, v Bratislavi in kar tri v Firencah.........

© Večer