We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Negativni patriotizem po brexitu

11 7 75
09.08.2018

Po koncu pete edicije festivala Fotopub Novo mesto je priložnost za evalvacijo s pomočnikom direktorja festivala, Mariborčanom, živečim in delujočim v Londonu, Tadejem Vindišem. Je letnik 1990, umetnik, kurator in raziskovalec na področjih sodobne vizualne umetnosti, fotografije, kritične teorije in kulturologije. Leta 2013 je diplomiral iz fotografije na akademiji FAMU v Pragi. Leta 2016 je končal magistrski študij iz kritične teorije in intermedijske prakse na Goldsmiths (Univerza v Londonu); zanj je prejel štipendijo Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, na Češkem, Slovaškem, Hrvaškem, Kitajskem, v Islandiji, Veliki Britaniji, Avstriji in Švici. Aktivno sodeluje s Kulturno izobraževalnim društvom Kibla, je član body>data>space kolektiva iz Londona, gostujoči predavatelj na Westminster univerzi v Londonu ter od leta 2016 gostujoči raziskovalec na Goldsmiths. Je tudi podpredsednik in kurator društva Kombajn iz Maribora.

Živimo v interdisciplinarnem svetu in prekarni ekonomiji

Festival Fotopub v Novem mestu ste v štirih letih revitalizirali, redefinirali, internacionalizirali. Kje je usidran med tradicijo in inovacijo?

"Fotopub od leta 2014 ne deluje več zgolj na področju fotografije, temveč raziskuje povezave med fotografijo in ostalimi umetniškimi mediji, etnografijo, tehnologijo in drugimi. Danes področje umetnosti v širšem slovenskem ter globalnem kulturno-umetniškem prostoru zaznamuje vse večji razkorak med ustaljenimi institucionalnimi praksami in novimi pristopi k pojmovanju, prezentiranju, promociji in vrednotenju sodobnega kulturno-umetniškega delovanja. Živimo v vse bolj interdisciplinarnem svetu, v vse bolj prekarni ekonomiji, ki zahteva konstantno mobilnost in prepletanje idej, konceptov in pristopov, vendar se prav na institucionalni ravni še vedno soočamo z rigidnostjo sistema delitev tako znanja kot delovanja. Če si fotograf, si fotograf, če si kuhar, si kuhar, če........

© Večer