We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kjer so vsi, mene ni

17 0 14
17.05.2018

V kleti Minoritske cerkve Lutkovnega gledališča Maribor gostuje do 2. junija razstava Umetnostne galerije Maribor Salve Regina akademske slikarke Natalije Šeruga Golob (letnik 1971). Med arheološkimi najdbami je na ogled dvaindvajset slik večjega formata iz cikla Pregrinjala, 40 miniaturnih slik Ogledala in video Salve Regina, sestavni del razstave je tudi glasba Arva Pärta ter esejistično delo Vodno znamenje ruskega pesnika in pisatelja Josifa Brodskega. Slikarka v katalogu zapiše: "Vse to okrasje in praznovanje je tebi v čast. Za takrat, ko se vrneš v znano, ko se razsipaš nazaj v čas." In nadaljuje z daljšim odlomkom iz eseja Brodskega, v katerem avtor opisuje obisk neke beneške palače, hodnike polne ogledal ter prelomni trenutek, ko namesto sebe v ogledalu zagleda črni nič, globok in vabljiv, nemara naslednji hodnik. Povezava razstave z Benetkami se nadaljuje v naslovih slik. Vse razstavljene slike nosijo imena beneških cerkva. Kustosinja razstave je Nataša Juvan.

Sprehod z avtorico po minoritski kleti je zanimiv vpogled v njeno ustvarjalno prakso. Slikarka se hkrati predstavlja tudi na skupinski razstavi študentov Metke Kraševec v Kibla Portalu, saj sodi v druščino velike, pravkar preminule slikarke.

Začniva z vašo profesorico, pravkar preminulo Metko Kraševec. Kakšen je spomin nanjo?

"Spomnim se je po obiskih v ateljejih akademije, ko je vedno hotela več in bolje, kot smo naredili. Danes smo vsi preveč, prehitro zadovoljni in nekritični. Najbolj mi je ostala v spominu njena disciplina, natančnost opazovanja, doslednost. Študij pri njej je bil zame osvobajajoč."

Hodili ste na mariborsko Drugo gimnazijo, likovno umetnost vas je učil veliki slikar informelist Rudolf Kotnik. Kako pa je bilo z vstopom na akademijo?

"Da, toda na gimnaziji so bile zame takrat pomembne slikarske delavnice, ki jih je vodil akademski slikar Rudi Uran. Bil je odločilen za to, da sem šla na slikarstvo. Sprejemne izpite na akademijo sem delala štirikrat, v četrtem letniku pa sem dobila študentsko Prešernovo nagrado. Bila sem neposlušna, samovšečna, trmasta, preveč samosvoja. Medtem sem v Mariboru končala še štiri letnike likovne pedagogike. Po diplomi sem se vpisala na podiploski študij........

© Večer