We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kalifat z mestom žensk

12 0 0
05.04.2018

V Sloveniji obstaja blizu dvajset ženskih iniciativ, ki opozarjajo na neenakost med spoloma v umetnosti in kulturi, na spregledane umetnice. Festival Mesto žensk – Društvo za promocijo žensk v kulturi, je osrednji in najbolj razširjen, obstaja pa od leta 1996. Začel se je na pobudo nekdanjega Urada za žensko politiko, danes je to Urad za enake možnosti. Podtakov o zastopanosti žensk v umetnosti, ki smo jih skušali pridobiti na tem naslovu, nimajo. Verjetno smo unikatna dežela po tem, da imamo Mesto žensk, ki predstavlja umetniško in kulturno produkcijo žensk na področju odrskih umetnosti, glasbe, vizualnih umetnosti, filmske in video produkcije. Iz leta v leto dokazuje, da je ženske ustvarjalnosti precej več, kot je je na prvi pogled vidne. Seveda pa je ozaveščanje javnosti o nesorazmerni zastopanosti žensk v umetnosti in kulturi še zmeraj smiselno in upravičeno. Čeprav v Sloveniji deluje veliko umetnic, le redke delajo visokoproračunske projekte.

Ob letošnjem zakonsko določenem upoštevanju spolne uravnoteženosti v upravnih, nadzornih odborih in komisijah je vnovič naplavilo v javnost vprašanje žensk v umetnosti. Ženske kvote v povezavi z umetnostjo so bile v javnosti deležne deljenih odzivov. Odziv predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja je odklonilen,prepričan je, da "umetnost ne pozna spola" in da so kvote absolutno nepotrebne. Teja Reba, programska vodja festivala Mesto žensk, pa je prepričana, da je to "zelo naivna trditev ljudi - moških in žensk, ki nimajo pojma o zgodovini in ne vidijo dlje od svoje ozke partikularne izkušnje. Če k temu prištejemo še podatke nekaterih tujih medijev, denimo revije Artnet, ki kažejo, da tudi umetniška odličnost ženskam ne zagotavlja enakovrednega položaja v institucijah ali na umetniškem trgu, očitno pri neenakosti med spoloma ne gre le za problem kakovosti."

Če bi bile ženske v umetnosti nekaj samoumevnega, najbrž o fenomenu ne bi tako zavzeto - še vedno izključujoče -........

© Večer