We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kaj sploh je kultura na TV

8 1 0
16.04.2018

Nacionalna RTV-hiša te dni praznuje, a ne le z jubilejnimi mašami in nostalgijami z(a) nekdanjimi sodelavci, tudi mnogo več samorefleksije si je privoščila, kot smo je bili doslej vajeni. Vse sosednje javne televizije imajo oddaje, posvečene kritičnemu motrenju lastnih TV-vsebin, hiša na Kolodvorski doslej tega žanra ni rada prakticirala. V teh zanjo prazničnih dneh pa se je zgodil občuten premik k samopremisleku, celo k samokritiki.

Zadnji dve samostojni desetletji in pol se organi nacionalne RTV še nikoli niso z zainteresirano javnostjo in civilnimi združenji tako javno posvečali kulturi v vseh njenih oblikah, kot se zadnje čase. Seveda to ne pomeni kakega posebnega obeta ne za nacionalko ne za kulturo. Nelagodje, ki se je naselilo med porabniki javnih uslug nacionalne televizije, posebej med kulturniki, narašča. Pa ne gre za politikantska populistična predvolilna grmenja zoper naročnino, ampak za substanco in pomen javnega servisa.

Odmevna, široka javna debata, organizirana pred enim tednom na nacionalni TV in o njej s kulturniki, je bila posledica na videz drobne programske spremembe v večernem informativnem bloku: v oddaji Odmevi so dnevno poročanje o kulturnih dogodkih premaknili za šport. Presenetljivo, da je ta nekajminutni premik vznemiril bolj kot dolgoletno odrivanje kulturnih vsebin v pozne nočne termine. Ta........

© Večer