We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Cankar pretežek za šolo? Katastrofa!

16 9 165
14.05.2018

Cikel Spominjanja je bil v Cankarjevem letu v Mariboru prvi bolj množični dogodek, povezan s tem jubilejem. Presenetljivo malo dogodkov doslej, če primerjamo z drugimi mesti, ne le z Ljubljano, tudi v Celju in Kranju so bile že odmevne literarne in druge prireditve. Dan po pisateljevem rojstnem dnevu so se v Veliki predavalnici IZUM-a Cankarja lotili nekoliko drugače. O Cankarjevih pogledih na šolo, o Cankarju v šoli in o mariborski Cankarjevi šoli ob stoti obletnici izgradnje in deseti obletnici ukinitve sta govorila Janez Karlin in Tone Partljič.

Karlin je kot dolgoletni ravnatelj poosebljenje nekdanje Osnovne šole Ivana Cankarja, ki je prirasla k srcu številnim generacijam, pred desetimi leti pa je bila ukinjena oziroma pripojena k Osnovni šoli Franca Rozmana - Staneta. Partljič pa je izza svojih šolskih let največji zaljubljenec v Cankarja in izjemen poznavalec njegovega življenja in dela. Majda Potrata in Franci Pivec, vodji Spominjanj, sta se kot povezovalca trudila od njiju izvedeti čim več o pomenu Cankarjevih kritičnih pogledov na šolo in šolnike, o prisotnosti Cankarja v učnih načrtih. Cankarjev rojstni dan so si izbrali za uvod v letošnji teden ljubiteljske kulture v Mariboru.

Cankarjeve besede o šoli je v Enajsti šoli prebral gledališki igralec Marjan Bačko. Vprašanja razprave so bila: je "enajsta šola" še vedno najboljša? Smo presegli "srepogledost", "dolgočasnost" in "krivičnost" šole iz Cankarjevih........

© Večer