We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Absolutno naprej z absolutno glasbo

15 0 6
12.05.2018

Marčni rezultati večletnega projektnega razpisa ministrstva za kulturo so bili porazni tudi za uveljavljeni mariborski klasični cikel Carpe artem, ki vstopa v sedmo sezono. Koncerti v sklopu Carpe artem nastajajo v produkciji Društva za komorno glasbo Amadeus v koprodukciji s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor. S ciklom Carpe artem želijo organizatorji s čelistom Nikolajem Sajkom na čelu v Mariboru in Sloveniji zagotoviti trajno ponudbo resne komorne glasbe z domačimi izvajalci in z vključevanjem slovenskih glasbenih del.

Carpe artem je bil v obdobju 2014-17 financiran od ministrstva. Iz nadaljnjega financiranja pa so letos izpadli, kot še Carmina Slovenica, Slowind, festival Seviq. "Odločba o nefinanciranju, ki jo je podala resorna strokovna komisija, je polna trditev oziroma sklepov, ki preprosto ne držijo. Na odločitev se ne moremo pritožiti, lahko smo kandidirali na letnem razpisu, za katerega rezultati še niso znani. Za rezultate večletnega razpisa smo zvedeli cela dva delovna dneva pred iztekom roka za letni razpis. V nesreči nismo sami - mnogi uveljavljeni producenti so tudi ostali brez sredstev, nekaterim ostalim na področju klasične glasbe pa so se drastično zmanjšala, kar pa je precej slaba tolažba," pravi Sajko.

"Upam si trditi, da člani komisije na naših koncertih nikoli niso bili. Odloča se o glasbi, po zdravorazumski logiki bi torej morala komisija odločati na podlagi zvočnih........

© Večer