We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Končujemo javne polemike o Maistrovi grobnici"  

13 2 10
16.05.2018

"Ker je bilo v zadnjem času veliko javne polemike okoli izgradnje nove Maistrove grobnice na Dobravi in ker je bilo obveščanje javnosti izrazito enostransko in pristransko," kot so zapisali v sporočilu vabilu Društva vojnih invalidov Maribor (DVI) s predsednikom Vasjo Cimermanom, so danes sklicali tiskovno konferenco v mariborskem IZUM-u in kot so dejali, prispevali svoj komentar k večmesečnim javnim polemikam o postavitvi grobnice Rudolfu Maistru, za katero je dal zasebno pobudo galerist in založnik Primož Premzl.

Cimerman je predstavil mnenja koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij Maribora in tudi posameznih članov in članic, ki so okoli izgradnje grobnice osvoboditelju Maribora in slovenske Štajerske, generalu in pesniku Rudolfu Maistru Vojanovu izoblikovali jasna stališča kot mnenje dela civilne družbe. "Posamezna veteranska združenja in domoljubne organizacije ter društva so pričakovala, da bodo že doslej lahko v javnosti prezentirala poglede, mnenja in kritike, pa nam to doslej še ni bilo omogočeno," je dejal.

Dostojen zgodovinski spomin si zasluži Maister

"Ker smo bili dogovorjeni, da bo v zvezi s tem sklicala tiskovno konferenco Mestna občina Maribor, pa se to ni zgodilo, smo tiskovno konferenco pripravili sami. Mediji so sicer objavili izjavo župana MO Maribor in obširno pisali predvsem o stališčih pobudnika izgradnje Primoža Premzla, ki je lahko na veliko predstavljal le 'svojo' resnico in celo grobo napadal ter žalil in osebno diskreditiral vse, ki so menili drugače od njega. Koordinacija naših društev in organizacij meni, da je to skrajno nekorektno in do nevladnih organizacij civilne družbe tudi žaljivo. Prepričani smo, da je treba javnost celovito obvestiti tudi o jasnih stališčih in sklepih tako Zveze društev........

© Večer