We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Matjaž Kek: Liga prvakov potrebuje Maribor ...

16 4 0
13.09.2017

Aplavzi, evforija in čustva iz minule sezone, ko je Matjaž Kek na Reko prinesel naslov državnega prvaka, prvega v 70 letih, se dolgo niso pomirili. Z ekipo, spet prevetreno in spremenjeno, je lovil ligo prvakov, ujel je evropsko ligo. Mariborčan, nekdanji vijoličasti branilec in trener, selektor slovenske reprezentance, ki se je uvrstila na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, pa z Rijeko še naprej podira mejnike. Tam je trener že več kot 1651 dni, kar je bila doslej najdaljša neprekinjena doba trenerja hrvaških klubov. Že lansko jesen je Kek postal trener z najdaljšim stažem v zgodovini Reke.

Matjaž, na zadnji stopnici pred rajem, kot v nogometnem svetu, sploh za klube, ki nimajo neomejenih budžetov, rečejo ligi prvakov, ste obstali. Olympiakos je bil močnejši. Glave zdaj niso več vroče: verjetno velikega razočaranja ne more in ne sme biti?

"Pa smo bili razočarani, seveda, kot športniki, ki želijo zmagati. Ni skrivnost, liga prvakov je bila želja, bila je cilj, če hočete. Kljub zvenečemu nasprotniku. Grki so bili boljši, močnejši v dveh tekmah, zasluženo so zmagali, tu ni kaj. Ko pa potegnemo črto, je jasno, da je trenutno to realno, igralci in strokovni štab smo dali od sebe vse. Nekaj je še manjkalo in trdo bomo delali, da naredimo še kakšen korak naprej, da bomo ob naslednji priložnosti še boljši."

Maribor, lahko rečeva še vedno vaš Maribor, je spet uspel. Na drugo ligo prvakov je mesto čakalo 15 let, zdaj le tri. Njegove evropske jeseni so pravzaprav že kontinuiteta, kljub vmesnemu krajšemu premoru. Je Maribor v ligi prvakov, Rijeka pa ne, ker je imel ugodnejši žreb?

"Ah, ne. Najlažje bi bilo tako reči, a takšne primerjave so nesmiselne. Žreb je objektivno lažji ali težji, a v vsakem trenutku moraš biti pripravljen, pravi, da prideš v ligo prvakov. Naključij ni ali pa jih je malo, sreča spremlja pogumne. Ključno pri Mariboru, kar Rijeki še malo manjka, je, kar ste sami omenili - daljša kontinuiteta. Maribor ima znanje, izkušnje, vizijo, spet je po vmesni prenovi jasno definiral igralski kader. To je tisto, kar zagotavlja moč in stabilnost, kar je v odločilnih tekmah izjemnega pomena. Zame zmaga Maribora nad........

© Večer