We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zgodovinsko leto vijoličastih, a prazna vitrina

18 6 28
31.05.2018

Takoj po zadnji tekmi sezone je Darko Milanič, trener nogometašev Maribora, izpostavil: "Zbrali smo sedem točk več kot lani." A ta sezona ni bila kot prejšnja. Če so lahko lani vijoličasti s 14. naslovom prvaka v žepu v zadnjih krogih spustili nogo s plina, je letos boj trajal vse do zadnje minute v prvi ligi. Osemdeset točk je spodoben dosežek. Kaj spodoben, vrhunski! Le enkrat, odkar deset prvoligašev po štirikrožnem sistemu odigra 36 tekem na sezono, jih je druščina izpod Kalvarije imela več, v sezoni 2011/12 jih je zbrala 85, 20 več od druge Olimpije. To je bilo tudi edinkrat v tem obdobju, ko je prvak presegel mejo 80 točk, podprvak jih nikoli ni zmogel več kot 71. Do te sezone.

Maribor kot Prevc

Kot Peter Prevc, v prostem času navijač Maribora, ve, kako je izgubiti naslov z enakim številom točk kot prvak, to od nedelje vedo tudi vijoličasti. Če so tekmeci v slovenski ligi prvakom prejšnjih sezon oprostili kar nekaj spodrsljajev, jih tokrat niso. Olimpija je grešila manj, unovčila triumf na zadnjem derbiju v Ljudskem vrtu. Velik kupček točk je slaba tolažba za najuspešnejši klub v državi, če prvič po desetih letih sezono konča brez domače lovorike. Drugačen je bil Maribor v tej sezoni. Drugačen kot v prejšnji in kot se je napovedoval poleti.

Napovedovala se je prehodna sezona, racionalizacija, krčenje stroškov, usmeritev k igralcem iz lastnega mladinskega pogona. Po odhodu nosilcev igre, Milivoja Novakovića, Rodriga Defendija in Dareta Vršiča, v Ljudskem vrtu niso napovedovali zvenečih okrepitev. A so jih dobili, ustvarili. Povratnik Martin Milec je poskrbel za dodano vrednost v obrambi, kmalu sta se z novimi soigralci ujela tudi osrednji branilec Jean-Claude Billong in napadalec Jasmin Mešanović, zdravi Valon Ahmedi, ki je prej zaradi številnih poškodb več kot v prvi igral v zdaj že ukinjeni B-ekipi, se je med pripravami ponudil kot dostojni naslednik Vršiča. Pa se je tudi slednji vrnil. Ko si je Apačan tik pred koncem poletnega prestopnega roka premislil, si nadel vijoličasti dres, je Maribor že imel v roki največjo nagrado.

Ko se uvrstiš v ligo prvakov, sezona ne more biti slaba. Igranje na dveh frontah, v Evropi in državnem prvenstvu, terja svoj davek, so večkrat poudarili vodilni možje Maribora. Kljub temu so se nogometaši jeseni uspešno prebijali skozi naporen ritem tekem. V prvem delu sezone so si v prvi ligi privoščili le en poraz. A čeprav so v Celju padli z 1:2, so vijoličasti postali jesenski prvaki, na zadnji tekmi v letu 2017 pa dobili še rekorderja. Marcos Tavares je s 131. golom v slovenski ligi postavil nov mejnik za najboljše strelce. Edini večji greh si je Maribor privoščil v pokalu Slovenije, v četrtfinalu tekmovanja - za katerega, kot je ugotavljal športni direktor Zlatko Zahovič, "ni bilo zanimanja ne v mestu ne v klubu ne v slačilnici" - je pokleknil pred Olimpijo.

Pa je prišla zima. K zajetnemu kupčku nagrad iz lige prvakov so kapnile še odškodnine za Billonga, Marwana Kabho in mladega Nina Kukovca. Maribor je vrzeli zakrpal na nogometni tržnici, pripeljal Sašo Ivkovića, ki je hitro postal nepogrešljiv v obrambi, in nekdanjega kapetana mladincev slovite Fiorentine Jana Mlakarja, ki........

© Večer