We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Naj igrajo (in trošijo) vsi!

45 0 0
12.01.2017
Vstop v 21. stoletje, navijaška vročica, večja prepoznavnost ... Superlativi so kar bruhali iz ust predsednika Mednarodne nogometne zveze Fife Giannija Infantina, ko je predstavljal novi format svetovnega prvenstva. Kar 48 reprezentanc se bo čez devet let tolklo za naslov.

Z razširitvijo bo Fifa osrečila majhne, velikih pa ne bo oškodovala, je bila mantra torkovega popoldneva v Zürichu, ko so delegati že dvignili roke za ekspanzijo. Kritike? Raje imamo pohvale, se je pridušal Infantino. Tako ali tako so najbolj glasni Nemci, ti pa bi, prosto po nasledniku Seppa Blatterja, protestirali tudi, če bi na mundialu igrali le dve ekipi, eno mesto pa bi imela zagotovljeno Nemčija. Graji združenju evropskih nogometnih klubov ECA, ki je opozarjalo, da bi razširitev preveč obremenila nogometaše, se je Fifa delno izognila. Najboljši bodo na SP 2026 odigrali toliko tekem kot doslej. V 32 dneh bodo polfinalisti odigrali po sedem tekem. Pot do naslova ne bo napornejša, kot je bila v Braziliji in bo v Rusiji prihodnje leto.

Številni bodo lahko sanjali, se je pohvalam pridružil nekdanji nogometni as Diego Armando Maradona. Sanje, upanje, napredek ... Fifa je drzno potezo, s katero je Infantino že pritisnil velik pečat k svojemu mandatu, zapakirala v lično embalažo. Glavno (ali vsaj nezanemarljivo) prednost pa je skrila nekam v debelo gradivo. Milijardo ameriških dolarjev (950 milijonov evrov) več prihodkov si obeta od SP 2026. Račun je preprost. Več ekip, več navijačev, večja potrošnja, več dobička. Pa Fifi s trženjem svetovnega prvenstva že zdaj ne gre slabo. Tudi če država gostiteljica enomesečno nogometno rajanje konča v rdečih številkah, ima Fifa na koncu dobiček. S prvenstvom v Braziliji je denimo zaslužila poltretjo milijardo evrov. Brez skrbi, tudi po prvenstvu v Rusiji in zimskem eksperimentu v katarski puščavi, kjer bodo svetovna prvenstva, tako Infantino, zaključila z 20. stoletjem (karkoli naj bi že to pomenilo), bo blagajna največje nogometne organizacije na svetu bolj polna.

V tradicionalnih nogometnih okoljih, v Evropi in Južni Ameriki, bi težko iztržili........

© Večer