We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Darko Milanič: Naša motivacija bo prerasla vse

17 6 0
13.09.2017

V začetku poletja si je zaželel, da bi si večkrat nadel slovesno obleko. Želja se mu je izpolnila: vsaj šestkrat jo bo še nosil v tej evropski sezoni. V njegovi pisarni že visi suknjič. Nov? "Ne, ne, ta je star. Nisem še našel časa, da bi šel h krojaču. Bi pa moral iti. Kot se vse troši, se tudi obleke trošijo," je pogovor začel Darko Milanič, trener nogometašev Maribora. Trener nogometašev iz lige prvakov.

Lepa jesen je pred vami z ligo prvakov. Nepričakovano glede na spremembe na začetku poletja in glede na to, da zaključek pomladi ni bil najbolj bleščeč?

"Na pomlad se nam pa res ni treba ozirati, saj je bila do trenutka, ko smo osvojili naslov državnega prvaka, fantastična. Osredotočiti se je treba na pomembne stvari, na prave odgovore, ki smo jih dobili. Srečen sem, da se je tako izteklo. Presenečenje? Moram biti iskren in reči, da zame liga prvakov je presenečenje, po drugi strani pa so presenečenja v življenju in športu prisotna vsak dan."

"Upam potihoma, glasno pa bom delal, da bi nam uspelo"

V kvalifikacijah ste vijoličasti dvakrat zadeli le v Mostarju. A na vsaki tekmi ste dosegli gol, malo ste jih dobili. Se je taktična disciplina, ki jo trenerji tako radi poudarjate, v tem moštvu dokončno prijela?

"Ni druge poti. Fantje morajo tekme oddelati odlično. Tu ni debate. Med pripravamismo našli svoj način funkcioniranja na terenu in zunaj njega. Zanimivo je, kako se vse postavi na svoje mesto, ko se karte premešajo. Po odhodih nekaterih igralcev, ki so v prejšnji sezoni nosili glavno breme, so drugi fantje začutili svojo priložnost in prevzeli odgovornost."

Tri članske reprezentante ste dobili to poletje, še dva sta bila na klopi Slovenije. Kdo je največje odkritje tega obdobja?

"Moštvo! Saj smo vedeli, da imajo fantje potencial. Viler je odigral odlično pomlad, zdaj je nadaljeval. Ahmedi ni presenečenje. Poštimal je nekatere stvari in ostal zdrav. Če si zdrav, lahko pokažeš ves svoj potencial. Kabha je že v prejšnji sezoni s svojo dinamiko pokazal, kako ga pogrešamo, ko ga ni. Zame je pozitivno presenečenje, da smo kot ekipa napredovali, bistveno bolj dinamični smo, dobro smo tekli, bili smo razpoloženi ..."

Čeprav ste začeli pomlajevati moštvo, ste po kvalifikacijskih tekmah večkrat izpostavili izkušnje.

"Takoj po zaključku tekme težiš k popolnosti, ugotavljaš, kaj bi lahko bilo boljše, a ko vse tekme prešteješ in sešteješ, vidiš, da je spoj igrive in........

© Večer