We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(INTERVJU) Robert Koren o Sloveniji: Še so možne velike stvari

12 6 12
14.06.2018

Osem let mineva od poletja v Južnoafriški republiki in zadnje nogometne vročice, ki je zajela Slovenijo. Bližje ko je letošnji mundial v Rusiji, večkrat takratni kapetan, prvi med enakimi v selekciji Matjaža Keka, pomisli na svetovno prvenstvo leta 2010. "Vsakič, ko je govora o SP, se vrnejo spomini na izkušnjo, ki je imela ne le za nas, nogometaše, ampak tudi za celo Slovenijo velik pomen," je pogovor začel Robert Koren, nekdanji nogometaš v angleški premier ligi, zdaj trener v Dravogradu.

Mogoče celo bolj kot nastopi na svetovnem prvenstvu je navijačem ostalo v spominu, kako ste se prebijali do Južnoafriške republike. Takšnih predstav Slovenija v naslednjih ciklusih ni več ponovila.

"Ustvarili smo pravo ravnovesje v ekipi, klima je bila vrhunska. Nizali smo dobre rezultate, na igrišču pokazali svoje znanje. Vsak posameznik je ekipi dodal svojo individualno kvaliteto. To je prineslo uvrstitev na SP. Tudi na turnirju smo pokazali veliko, osvojili smo štiri točke. Bili smo ponosni na naše nastope, a hkrati razočarani, ker se nismo prebili naprej. Verjeli smo, da nam to lahko uspe. Prav to nas je krasilo."

Dobro minuto po zadnji tekmi z Anglijo ste dejansko bili v osmini finala, a so vas z golom v podaljšku tekme proti Alžiriji v skupini prehitele ZDA. Kako je bilo to dramatično končnico spremljati na igrišču?

"Nismo se zadovoljili le z uvrstitvijo na SP, imeli smo svoje cilje in želje. Največ posledic je pustila naša tekma z Ameriko. Vodili smo z 2:0, v prvem polčasu smo dominirali, nismo jim pustili praktično nič, v drugem polčasu pa smo imeli velike težave. Zaradi drugega polčasa na tisti tekmi mi je bilo najtežje. Vedel sem, da bi morali iztržiti več. Na zadnji tekmi proti Angliji smo imeli nekaj priložnosti, nismo zadeli, a še vedno smo upali na srečo, ki jo potrebuje vsak športnik. Na koncu se žal ni izšlo."

Verjetno pa se radi spomnite tekme z Alžirijo in vašega gola za sploh prvo zmago Slovenije na velikem tekmovanju?

"Vedno sem govoril, da je pomembna ekipa, vključno z nogometaši na klopi, 20-im in 30-im igralcem, vsakim, ki je v kvalifikacijah kakorkoli prispeval k uvrstitvi na SP. Navzven je seveda pomembno, kdo doseže zadetek, a sam nikoli........

© Večer