We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

V Lendavi občutno dražje ogrevanje

19 0 0
12.10.2018

Ogrevanje z geotermalno energijo v Lendavi, ki deluje kot sistem že od leta 2006, se je z oktobrom občutno podražilo. Petrol Geoterm je namreč zvišal tarifne postavke, tako da zdaj znašajo za variabilni del cene 22,80 evra za megavatno uro (MWh), kar pomeni 5,4-odstotno povišanje, za fiksni del cene pa 3517,1 evra za megavat (MW) moči naprave na mesec, kar je 13,4-odstotna podražitev. Za porabnike to pomeni, da bodo novembra prejeli višje zneske na položnicah, skupni strošek ogrevanja pa se bo za stanovanje v velikosti 60 kvadratnih metrov zvišal v vrednosti najmanj enomesečnega obroka. Do sedaj je mesečni fiksni strošek ogrevanja znašal okrog 26,10 evra, po dvigu cene bo 29,55 evra. Razlika je 3,49 evra ali na leto skoraj 42 evrov. K temu bo treba dodati še višji strošek porabljene energije.

Cena daljinskega ogrevanja z geotermalno energijo je sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela. Porabniki plačujejo vseh dvanajst mesecev fiksni del, variabilni del se obračunava v kurilni sezoni in je odvisen od dejansko porabljene energije. Za zadnjo podražitev bi porabniki, ki ne spremljajo objav o tarifnih postavkah na spletni strani podjetja Petrol Geoterm, izvedeli šele, ko bi novembra prejeli položnico z bistveno višjim zneskom. Podjetje sicer ni dolžno ne po zakonu in ne po koncesijski pogodbi obveščati odjemalcev toplote o podražitvah, toda obveščanje je vendarle del korektnega odnosa.

"Tak odnos nekega resnega podjetja je za ljudi podcenjujoč," je poudaril Igor Kolenko, direktor Stanovanjskega podjetja Lendava. Primerno bi bilo, tako Kolenko, da bi pred podražitvijo sklicali kurilni odbor, opravili pregled kurilne sezone in odjemalcem pojasnili razloge za........

© Večer