We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Za enakopravnost: Feministična vlada in vrtci, ki v otroku ne vidijo spola

13 3 4
10.04.2018

Pravite, da je neenakost sistemski, strukturni problem. O čem govorite?

"Ni dvoma, da so strukture podlaga in razlog, zakaj prihaja do diskriminacije na podlagi spola. O neenakopravnosti spolov ne moremo govoriti na ravni posamičnih primerov. Soočiti se moramo, da je sistem ta, ki ohranja diskriminacijo pri življenju. Nedvomno gre za globalni fenomen, saj ni družbe na svetu, kjer bi lahko rekli, da obstaja resnična enakopravnost spolov. Tako dolgotrajne in zakoreninjene vzorce v družbi je nemogoče pojasnjevati le s partikularnimi okoliščinami ali izbirami. Gre za sistemsko nepravičnost. In če gre za sistemski problem, ga je potrebno tudi nasloviti s sistemskim pristopom. Ko se poskušamo spopasti z neenakopravnostjo spolov, je to najpomembnejše. Moramo se zavedati, da gre za neenakopravnost, ki je del naših zgodovin, tradicije in kulture. S tem zavedanjem moramo pristopiti k odpravljanju teh krivic. Ne moremo se delati, da gre za manjši izziv. Gre za problem vseh naših družb."

Švedska velja za eno naprednejših držav, ko pride do reševanja krivic, ki izvirajo iz neenakopravnosti spolov – je najpomembnejša torej nacionalna raven delovanja? Vi si za enakopravnost prizadevate tudi na ravni ZN in EU.

"Vse te ravni so zelo pomembne. In če mislimo resno, je treba delovati na vseh ravneh – od lokalne prek nacionalne do mednarodne, v okviru javnega in zasebnega sektorja. delovanje mora biti usklajeno, pomembno je deliti izkušnje in se učiti ter navdihovati drug drugega. Mednarodne debate, resolucije in konvencije so pomembne, ker kažejo smer. Hkrati gre za obveznosti, h katerim so se države obvezale in jih morajo izpolniti."

Zdi se, da vidimo novo moč feminizma in gibanj za enakopravnost. Kako to razumete?

"Švedska ima feministično vlado in feministične politike uveljavljamo tudi na ravni zunanje politike. Sama sem feministka in da, v teh gibanjih je nova moč. Razlogi so pomembni in pravi. Zagotovo nam je tudi na Švedskem uspelo doseči pomembne reči pri preprečevanju diskriminacije žensk in pri zagotavljanju enakih priložnosti. A še zdaleč nismo končali in dosegli cilja. Če hočemo rešiti krivice, ki izhajajo iz neenakopravnosti spolov, bo potrebnega še več truda, sistematičnega.

Doseči moramo tudi to, da bomo o tem pripravljeni govoriti na drugačen način. Ni prav, da kogarkoli skrbi, ali naj pove, da je feminist_ka. Biti feminist_ka pomeni biti pripravljen sodelovati pri tem, da se zagotovi enakopravnost spolov. Jasni moramo biti glede ciljev. Pogumni, ko o tem govorimo. V to moramo vključiti čim več ljudi. Gre za cilje, o katerih mislim, da se lahko večinoma strinjamo: gre za ustvarjanje družbe, v kateri imamo vsi svobodno voljo in priložnost, da si ustvarimo življenje, ki si ga želimo; ne da bi bili pri tem omejeni zaradi spola."

Feminizem je bil v tem pogledu revolucionarna ideja. A se je zapletel v zakonsko enakopravnost, ki vidimo, da ni dovolj. Danes se hkrati kot feministične predstavlja ideje, ki ne vodijo k večji........

© Večer