We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vse bolj smrtonosne notranje meje EU: 7 mrtvih ali pogrešanih tudi na slovenski meji

11 12 89
12.04.2018

"Ne razumem, kako smo lahko tako apatični. Šokantno je, da nas kot družbo sploh ne gane, da ljudje umirajo," pravi Črnomeljčan Klemen Vitkovič iz Mladinskega centra Bit. Govori o tragedijah, ki se odvijajo okoli njega, tam, kjer je doma. Smrtonosni niso več le sredozemsko morje, železniški tiri in avtoceste. Vse bolj smrtonosna je tudi Kolpa.

Klemen Vitkovič opozori, da nihče zares ne ve, koliko ljudi je utonilo v reki, ki je te dni tako visoka in deroča, da si sam ne bi upal plavati preko, četudi je dober in izkušen plavalec. Lokalni prebivalci, pravi, opažajo policijo, ki hodi na akcije. "Morda je več tudi lažnih prijav," doda in opiše, da so poleti imeli prostovoljce iz tujine. "Dogajalo se je, da so jih policisti ustavljali in legitimirali, ljudje so klicali na policijo s prijavami, ker je imel nekdo morda brado ali je bil bolj temne polti." Pojasni, da lokalni prebivalci od nikogar ne slišijo, kaj narediti, pričakovati ali kako se bodo stvari rešile. Trupel v reki niso navajeni. A se hkrati širi tudi otopela brezidejnost, kako pomagati sočloveku. "Sprašujem se, ali smo res popolnoma izgubili občutek za sočloveka," pravi Klemen Vitkovič.

Po podatkih projekta Pogrešani migranti Mednarodne organizacije za migracije je letos v prvih treh mesecih znotraj Evrope umrlo 13 prebežnikov. Lani jih je v istem obdobju umrlo 18, v........

© Večer