We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

V Banjaluki smrt Davida Dragičevića razkriva resničnost geta in korupcije 

16 1 11
18.05.2018

Davidov oče, Davor Dragičević je eden najbolj prepoznavnih obrazov vsakodnevnih protestov na enem glavnih trgov v Banjaluki. Množica mladih in starih, moških in žensk mirno stoji na trgu vsak dan ob šestih popoldan, na trenutke z vzdignjeno roko in dlanjo, stisnjeno v pest. Zaradi nestrinjanja z uradnim stališčem odgovornih organov o vzroku smrti njegovega sina je Davor Dragojević napovedal, da bo vložil tožbe proti odgovornim. Pretekli teden je nagovoril poslance skupščine Republike srbske in obtožil oblasti, da prikrivajo umor njegovega sina. Neposredno je obtožil notranjega ministra Republike srbske Dragana Lukača, načelnika uprave za organiziran kriminal pri ministrstvu za notranje zadeve Darka Ilića in direktorja policije Darka Ćuluma.

Danes, v petek pa se bo s primerom smrti mladeniča, ki je kot raper nastopal pod imenom Đakac, ponovno ukvarjala skupščina Republike srbske. Pred njenim odborom bodo javno zaslišani direktor zavoda za sodno medicino Željko Karan, že omenjeni Ilić, Lukač in Ćulum, glavni okrožni tožilec Želimir Lepir in tožilec Dalibor Vrečo, ki vodi primer Davidove smrti. V odbor so povabili tudi dva člana gibanja Pravica za Davida.

V nedeljo ob 18. uri solidarnostno tudi v Ljubljani
Člani skupine Pravda za Davida, podpora iz Slovenije napoveduje, da se bodo to nedeljo, 20. maja ob 18. uri zbrali na miroljubnem shodu za pokojnega Davida Dragičevića tudi na ljubljanskem Prešernovem trgu. Pridružili se bodo mednarodni peticiji, s katero izražajo podporo in legitimnost neformalni skupini Pravda za Davida v Banjaluki, ki opozarja na nepravilnosti v delovanju institucij Republike srbske in zahteva kaznovanje odgovornih za smrt Davida Dragičevića.

Proteste, ki so se začeli 26. marca, 8 dni po Davidovem izginotju in 2 dni potem ko je bilo najdeno njegovo truplo, spremlja tudi nekdanji novinar in bloger Slobodan Vasković. Prejšnji teden je med nastopom v narodni skupščini notranji minister Lukač dobrih 20 minut svojega nastopa namenil napadom na........

© Večer