We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Shirin Ebadi: Demokratična sprememba je nujna - a priti mora od ljudi

10 3 0
17.04.2018

Nobelova nagrajenka leta 2003 je že skoraj devet let begunka. Pravnica, nekdanja iranska sodnica in odvetnica si je od nekdaj prizadevala za spoštovanje univerzalnih človekovih pravic. Sedaj živi v azilu. Pisarno, pravi, ima v Londonu. A deset mesecev na leto preživi na letalu, po svetu. "Ni druge možnosti," pravi Shirin Ebadi o tem, da se njena prizadevanja za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic v Iranu nadaljujejo.

Verski totalitarni sistem je osramotil njenega moža, ga spravil v zapor in prisilil, da je zanikal njen boj in dosežke, ki so ji prinesli svetovno prepoznavnost. Leta 2009 so predsedniške volitve v Iranu zaznamovali protesti, ki so volitvam sledili. Milijoni so na ulicah od oblasti zahtevali odgovor, kam je izginil njihov glas, in obtoževali verskega voditelja, ajatolo Hameneja in verske oblasti, da je bila zmaga Mahmuda Ahmadinejada ukradena. Priznana odvetnica, ki je bila že pred tem aretirana in zaprta, je med predavanji v tujini izvedla, da je proti njej vložena nova obtožnica. Odločila se je, da v zaporu ne bo mogla biti koristna. Vse do danes se ni več vrnila v svojo domovino.

"Na srečo internet pomaga. Neprestano sem v stiku s kolegi v Iranu," je povedala med obiskom Ljubljane. Mnogi njeni prijatelji in nekdanji sodelavci, ki so v zadnjih letih prišli iz zapora, so........

© Večer