We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

S sončno energijo do energetske demokracije

14 2 12
30.04.2018

V Grčiji zakonska podlaga za to že obstaja. A zaradi počasnih premikov na vladni ravni sodelujejo z občinami, da bi oskrbo s sončno energijo razširili in z njo poskusili odpraviti tudi energetsko revščino. "Prehod na obnovljive vire energije mora biti pravičen," je poudaril Takis Grigoriou med obiskom Ljubljane. Vladni program za oskrbo najšibkejših gospodinjstev s solarno energijo bi bil cenejši od sedanjih subvencij in bi krepil možnost ljudi, da so v prihodnosti lahko samostojni, pravi. Čeprav je sonce izjemna danost Grčije, ima solarne panele le 42.000 gospodinjstev. "V Nemčiji je takih gospodinjstev več kot milijon, na Nizozemskem, kjer so mnogo slabši naravni pogoji kot v Grčiji, jih je 350.000," opisuje neizkoriščene možnosti.

Ljudje zaupajo v sonce?

"Morda je sonce edino, čemur ljudje v Grčiji zaupajo. Ne verjamejo vladi ali EU. Sonce pa je vsak dan tam."

A sončna energija je še vedno relativno draga in zahteva na začetku precej denarja.

"Gledano širše to ni res. Podražijo jo davki in sedanja sistemska ureditev. Z vsakim mesecem je cenejša. V Grčiji bi danes povprečno gospodinjstvo potrebovalo okoli 4000 evrov in ta denar bi se jim povrnil v približno osmih letih. Gre za prihodnost, ki je v resnici sedanjost. V Evropi več kot štiri milijone gospodinjstev ustvarja in koristi svojo sončno energijo. To bo v naslednjih letih del življenj vseh nas – da bomo potrošniki: proizvajalci in potrošniki (prosumer v angleščini, op. p.).

Na ravni EU razpravljajo, kako olajšati ta prehod k dostopni, čisti energiji. Brez premoga, nafte in zemeljskega plina. Ključna je pravičnost in to, kdo ima nadzor nad energijo. V vsaki državi je danes nekaj podjetij, zasebnih ali javnih, ki nadzirajo proizvodnjo energije. V prihodnosti bo sistem drugačen: pri ustvarjanju energije bodo sodelovala gospodinjstva, kmetje, občine in mala podjetja. V Nemčiji je tako proizvedene že med 45 in 50 odstotki vse obnovljive energije. Gre za energetsko demokracijo, ko ne bomo več le pasivni potrošniki. Sončna energija je najbolj dostopna, a tudi........

© Večer