We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Richard A. Falk: "Ne vemo dovolj, da bi lahko obupali"

16 8 1
04.04.2018

Richard A. Falk, ameriški profesor mednarodnega prava in mednarodne politike, je bil pred letom med avtorji poročila, pripravljenega po naročilu komisije ZN, o politikah apartheida, ki jih Izrael izvršuje nad Palestinci. Poročilo je bilo po pritiskih ZDA in Izraela umaknjeno z uradne strani ZN. Na začetku devetdesetih je bil v Južnoafriški republiki. "Nikomur se ni zdelo, da bi lahko prišlo do izpustitve Nelsona Mandele. A se je nato zgodilo ravno to," pojasni, zakaj ne obupuje. Upanje polaga v ljudi - okoli njih, pravi, in ne okoli teritorija je treba graditi boj.

Mirovni proces, opozarjate, je bil prevara Palestincev. Možnosti za nastanek dveh držav so zaradi protizakonitih izraelskih mest in infrastrukture na okupiranem Zahodnem bregu vse manjše. Kakšen pomen ima lahko priznanje palestinske države?

"Vprašanje ni enoznačno, saj smo na točki, ko si je skoraj nemogoče zamisliti, da bi se lahko doseglo neodvisno palestinsko državo le po poteh diplomacije. Gradnja protizakonitih izraelskih mest in cest je šla predaleč, hkrati Izrael ne želi neodvisne........

© Večer