We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Register: Kdo so lastniki podjetij

17 4 15
18.01.2018

Na podlagi zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma se bo z jutrišnjim dnem vzpostavila nova baza podatkov dejanskih lastnikov. S tem naj bi se povečala preglednost tega, kdo so resnični lastniki podjetij, hkrati pa naj bi register prispeval tudi k temu, da se prepreči zlorabo podjetij za pranje denarja ali financiranje terorizma.

Strokovna sodelavka društva Ekvilib, Maruša Babnik, poudarja, da je register predvsem orodje in sam po sebi še ne predstavlja rešitve. "Ključno bo, da se bo orodje uporabljalo, saj bomo tako lahko ugotovili in preverili točnost podatkov," pravi, da je smiselno z ocenami registra in učinki le-tega še nekoliko počakati.

"Trenutno vidimo, da je bilo med zavezanci občutno premalo informiranosti o njihovih dolžnostih," pove raziskovalka, da je bilo prejšnjo sredo vpisanih le približno dvanajst odstotkov dejanskih lastnikov vseh zavezancev. Z Ajpesa so nam v ponedeljek sporočili, da se je ta številka dvignila na okoli 16.700, kar predstavlja le približno petino zavezancev. Med njimi so vse pravne osebe, z izjemo samozaposlenih in enoosebnih družb z omejeno odgovornostjo, uporabnikov proračuna in delniških družb. Maruša Babnik pravi, da........

© Večer