We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Protest pred jutrišnjim slavjem

0 0 0
06.02.2018

V Novi Pošti v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in zavoda Maska so ponedeljkov večer zastavili ambiciozno. Polna dvorana umetnikov in kulturnih delavcev se je želela s predstavniki političnih strank pogovarjati o novem mandatu za neodvisno kulturo. A so za mizo sedeli le štirje parlamentarci: Dragan Matić (SMC), Samo Bevk (SD), Ljudmila Novak (NSi) in Violeta Tomič (Levica). Vsi so si odgovornost za vse večje nezadovoljstvo med kulturnimi delavci podajali kot vročo žerjavico in dvigovali roke. Ugotavljali so, da nihče od njih ni iz stranke, ki v tem mandatu vodi kulturni resor. A se vsi dobro zavedajo, na kar že leta opozarjajo kulturniki – da je kulturni proračun osiromašen in da je Slovenija ena redkih držav, ki je v času krize denar, namenjen kulturi, občutno zmanjšala – pri čemer so se v največji meri zmanjšala sredstva prav za neodvisni, nevladni kulturni sektor.

Dragan Matić, ki predseduje parlamentarnemu odboru za kulturo, je priznal, da ima tudi sam več vprašanj kot odgovorov, ko pride do delovanja kulturnega ministrstva pod sedanjim ministrom Tonetom Peršakom. Pri tem je večkrat ponovil, da ne vidi druge rešitve, kot da si nevladni sektor izbori drugačno zakonsko ureditev, ki bo še jasneje zahtevala od ministrstva, da upošteva njihove predloge in jih vključuje v procese oblikovanja kulturne politike.

Kulturniki po 27 letih samostojnosti začenjajo vse bolj spoznavati, kaj pomeni status svobodnih kulturnih delavcev, ki jih podpira s plačilom minimalnih socialnih zavarovanj kulturno ministrstvo: revščino v........

© Večer