We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pomaga delovni inšpektorat kršiteljem v Luki Koper pri legalizaciji njihovih praks?

11 3 46
29.04.2018

Glavna inšpektorica za delo Nataša Trček je za Primorske novice potrdila, da inšpektorat podpira strategijo Luke Koper, kako rešiti trenutno nezakonit model najemanja delavcev. Strategija se zdi nesprejemljiva tako pravnim zastopnikom najetih delavcev kot sindikalistom, ki opozarjajo, da tri-tirni sistem ne spoštuje ugotovitev sodišča in priporočil finančne uprave. Luka Koper bi namreč le del delavcev zaposlila, ostale pa bi po novem najemala prek agencij za najem delavcev ali pa bi bili delavci izvajalci 'celovitih in zaokroženih storitev'.

Pravni svetovalec sindikatov Nejc Končan Verstovšek nam je že pred dobrim mesecem pojasnil, da je "edina pravilna in tudi najhitrejša ter najučinkovitejša pot neposredna takojšnja zaposlitev vseh delavcev, ki so trenutno formalno zaposleni pri IPS podjetjih, dejansko pa delo redno in dalj časa opravljajo neposredno za Luko Koper. S tem so izpolnjeni zakonski elementi rednega delovnega razmerja neposredno z Luko Koper in torej njihova de facto zaposlitev pri Luki Koper že obstaja, le formalno jo je treba še vzpostaviti."

Nevarnost, ki pride s tem, da si najeti delavec za izvajanje pristaniških storitev
Julija lani je bil dosežen rekord v zgodovini Luke Koper glede obsega mesečnega pretovora. Isti mesec je prišlo tudi do smrtne nesreče, v kateri je umrl najeti delavec prek podjetij, ki Luki Koper zagotavljajo delavce za opravljanje pristaniških storitev. Število poškodb pri delu se v zadnjih šestih letih med zaposlenimi v Luki Koper zmanjšuje: s 17 se je spustilo na 8. Zato je še toliko bolj zaskrbljujoč podatek, da je bilo lani število poškodb med delavci, ki jih Luka Koper najema za izvajanje pristaniških dejavnosti, najvišje v zadnjih šestih letih – do poškodb je prišlo v 59 primerih. Poleg tega v Luki Koper beležijo tudi 19 poškodb pri delu med "zunanjimi izvajalci".

Glavna inšpektorica trdi, da si sicer želi zaposlitve čim več delavcev, a da je agencijsko delo zakonito. Pri tem ne omenja določil tako 163. člena zakona o urejanju trga dela kot 61. člena zakona o delovnih razmerjih, ki oba določata, da je agencijsko delo začasno delo. Po razlagi ministrstva za delo začasnost pomeni, da delo delavca prek agencije pri naročniku ne sme preseči dveh let. Večina delavcev, ki v Luki Koper delajo kot najeti in posredovani delavci, dela tam mnogo dlje, nekateri že........

© Večer