We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Parlameter: Od besed poslancev k zakonodajnim odločitvam

14 8 14
09.01.2018

Lani decembra je Inštitut za druga vprašanja Danes je nov dan predstavil internetni portal Parlameter, ki ga je finančno podprla tudi fundacija Digital News Initiative, ki združuje tako evropske novinarske hiše kot mednarodno korporacijo Google. Že od samega začetka, pravijo ustvarjalci mehanskega orodja za analizo podatkov s strani državnega zbora, je bil cilj oblikovati program, ki bo objektivno in tako rekoč samostojno znal analizirati ter obdelati podatke, ki so tudi sicer dostopni na strani državnega zbora, a so tam v mnogo bolj nepregledni obliki. Parlameter tako neskončne strani zapisnikov analizira in različna glasovanja poslancev predstavi v posamičnih besedah, številkah in odstotkih.

Ekipa Parlametra opisuje štiri škatle, skozi katere gredo podatki. Te predstavljajo dovolj univerzalen sistem, da bodo Parlameter v naslednjem letu preizkusili v vsaj še dveh drugih državah vzhodne Evrope ali Balkana. Med izmenjavo izkušenj s podobnimi iniciativami pa so ugotovili tudi, da velja usmeriti pozornost manj na poslance in bolj na vsebine, ki jih sprejemajo. "Ključno vprašanje je, kako bo nova zakonodaja vplivala na naša življenja, in ob tem so statistične analize govorov poslancev manj pomembne, ko pride do dolgoročnih učinkov," pravi Žiga Vrtačič.

38-
odstotna neenotnost med poslanci koalicije pri glasovanju je najvišja, ki je bila zabeležena med koalicijskimi poslanci, in sicer pri spremembah zakona o tujcih

Poudarja, da je treba med podatki brati tudi........

© Večer